ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Πήρε ασημένιο μετάλλιο αλλά η διαμαρτυρία του μπορεί να κοστίσει τη ζωή του! (vid)

Ρίο 2016: Πήρε ασημένιο μετάλλιο αλλά η διαμαρτυρία του μπορεί να κοστίσει τη ζωή του! (vid)

Καθώς ο αθλητής περνούσε την γραμμή του τερματισμού και κέρδιζε το αργυρό μετάλλιο, πολλοί νόμιζαν ότι απλά σήκωνε τα χέρια του για να γιορτάσει την δεύτερη θέση.

Ο Αιθίοπας Φεγίσα Λιλέσα τερμάτισε δεύτερος στο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

Πριν από τη γραμμή του τερματισμού ο δρομέας ύψωσε τα χέρια του και σχημάτισε ένα «Χ». Πρόκειται για το σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αυτές οι διαδηλώσεις αποτελούν απλώς το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά διαμαρτυριών που έχουν οδηγήσει στο θάνατο περίπου 400 ανθρώπων και έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες συλλήψεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Λιλέσα επανέλαβε τη χειρονομία και στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας πως αν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, η ζωή του θα είναι σε κίνδυνο. «Εάν δεν με σκοτώσουν, θα με βάλουν στη φυλακή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά ίσως πάω να ζήσω σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σκοτώνει τους Ορόμο, απαλλοτριώνει τη γη και δεσμεύει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους οπότε και οι Ορόμο αναγκάζονται να διαδηλώσουν. Υποστηρίζω τις διαμαρτυρίες τους γιατί και εγώ είμαι ένας από αυτούς» τόνισε ο Αιθίοπας δρομέας και πρόσθεσε: «Οι συγγενείς μου είναι στη φυλακή, και όποιος μιλήσει για δημοκρατικά δικαιώματα, δολοφονείται».

Σχετικές ειδήσεις