ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Θρίλερ με την 15χρονη του τετραπλού άξελ που βρέθηκε ντοπέ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Θρίλερ με την 15χρονη του τετραπλού άξελ που βρέθηκε ντοπέ
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Καμίλα Βαλίεβα προπονήθηκε κανονικά την Πέμπτη παρά τα δημοσιεύματα για χρήση απαγορευμένων ουσιών από την ίδια
ΑP PHOTO

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Καμίλα Βαλίεβα προπονήθηκε κανονικά την Πέμπτη παρά τα δημοσιεύματα για χρήση απαγορευμένων ουσιών από την ίδια

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η αποκάλυψη από ρωσικές εφημερίδες ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα η Ρωσίδα αθλήτρια του πατινάζ που έγραψε ιστορία με το τετραπλό άξελ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο που συνέβαλε στο να κατακτήσει η χώρα της το τρίτο συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ καθώς η νεαρή αθλήτρια την Πέμπτη προπονήθηκε κανονικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα RBC η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη μια φαρμακευτική ουσία που είναι στη λίστα των απαγορευμένων και για την οποία διαγνώστηκε θετική σε δείγμα που έδωσε πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Εσθονία τον Ιανουάριο, εκεί όπου η Βαλίεβα πήρε το «χρίσμα» της ηγέτη στην ομάδα της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το Associated Press για την ώρα παραμένει άγνωστο αν η Ρωσία έχει καταθέσει έφεση για το αποτέλεσμα του τεστ αν και η παρουσία της Βαλίεβα στην προπόνηση της Πέμπτης υποδηλώνει ότι η ρωσική ομοσπονδία δεν αποδέχεται τα αποτέλεσμα του τεστ που ακυρώνουν την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Δεν έχει ακυρωθεί» αρκέστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδίας καλλιτεχνικού πατινάζ, Όλγα Ερμολίνα. Η Βαλίεβα πραγματοποίησε κανονικά το πρόγραμμα της προπόνησής της με την συναθλήτριά της Αλεξάντρα Τρούσοβα με την 15χρονη, όπως μεταδίδει το Associated Press, να είναι ευδιάθετη και να χαμογελάει στους προπονητές της μετά από τα 30 λεπτά των ασκήσεων.

Η ίδια, μάλιστα, αποχωρώντας από τον χώρο που βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι περιγράφεται ότι σήκωσε ψηλά τη γροθιά της απαντώντας κάτι στα ρώσικα σε κάποιον δημοσιογράφο.

Σε περίπτωση που το τεστ ανακοινωθεί θετικό σε ντόπινγκ και επίσημα αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο από τη Ρωσία στο ομαδικό καθώς και ότι η Βαλίεβα πιθανότατα δεν θα εμφανιστεί στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ που ξεκινά την Τρίτη.

Η τριμεταζιδίνη θεωρείται απαγορευμένη ουσία καθώς θεωρείται ότι αυξάνει την αντοχή και την κυκλοφορία του αίματος. Μέχρι σήμερα η πιο διάσημη περίπτωση αθλητή που βρέθηκε θετικός στην συγκεκριμένη ουσία ήταν αυτή της Κινέζας κολυμβήτριας Σουν Γιανγκ η οποία τιμωρήθηκε με τρεις μήνες αποκλεισμό από τις διοργανώσεις το 2014. Με οχτώ μήνες αποκλεισμό είχε τιμωρηθεί το 2018 η Ρωσίδα αθλήτρια του έλκηθρου Ναντέζντα Σεργκέεβα το 2018 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγιάνγκ.

Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Βαλίεβα είχε υποβάλει αίτηση εξαίρεσης για χρήση της συγκεκριμένης ουσίας επικαλούμενη ιατρικούς λόγους ή αν έχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων που επιβάλουν τη χρήση της.

Την κατάσταση περιπλέκει, δε, το γεγονός ότι η Βαλίεβα είναι 15 ετών και άρα δεν μπορεί να κατονομαστεί επίσημα λόγω του κώδικα αντιτόπινγκ που προστατεύει την ταυτότητα των ανήλικων που τυχόν βρεθούν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη η Βαλίεβα