Στράτος Χουβαρδάς: Αγάπησε το σώμα σου αλλά πρόσεξέ το - Η σημασία της άσκησης και ο Μαραθώνιος
Πηγή: Newsbomb / Νίκος Χριστοφάκης
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στράτος Χουβαρδάς: Αγάπησε το σώμα σου αλλά πρόσεξέ το - Η σημασία της άσκησης και ο Μαραθώνιος

Στράτος Χουβαρδάς: Ο προπονητής των Survivors, εξηγεί γιατί πρέπει να κάνουμε την άσκηση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας - Η γυμναστική δεν έχει μυστικό τρόπο για να την εφαρμόσεις. Όλα είναι θέμα σώματος και μυαλού... μα πάνω απ' όλα είναι θέμα υγείας!

Ο Στράτος Χουβαρδάς γεννήθηκε για τη γυμναστική. Από μικρό κιόλας παιδί ήξερε τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Για εκείνον η άσκηση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του και το μήνυμα αυτό έχει καταφέρει να περάσει και στην οικογένειά του.

Ο Στράτος προπονεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους, αθλητές και ερασιτέχνες, άτομα που έχουν στόχο να πετύχουν μέσα από τον αθλητισμό και άτομα που θέλουν να κάνουν τη γυμναστική μέρος του προγράμματός τους. Υπάρχουν και άτομα βέβαια - τα οποία γνωρίζεις και εσύ που διαβάζεις το κείμενο - που επέλεξαν τον Στράτο ως προπονητή τους και αυτοί είναι... γνωστοί παίκτες από το «Survivor».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο γυμναστήριο που έχει δημιουργήσει με τον κόπο του ο Στράτος Χουβαρδάς, το «The Way Out». Είναι δύο όροφοι, όπου εκεί έχουν την ευκαιρία να προπονούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ πλήθος ατόμων που έχουν αγαπήσει τον τρόπο με τον οποίο ο προπονητής τους βοηθάει να βελτιώνουν σώμα και ψυχή.

Ο Στράτος έδωσε μια γεμάτη συνέντευξη, όλο νόημα, μιλώντας μας από τη μία για τις προπονήσεις των παικτών του Survivor, τονίζοντας από την άλλη τη σημασία της άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Φυσικά στο τέλος εν όψει της κλασσικής διαδρομής του Μαραθωνίου έδωσε τη δική του συμβουλή για όσους ετοιμάζονται να συμμετέχουν φέτος αλλά και σε όσους διστάζουν να πάρουν την απόφαση αυτή.

Ποιους παίκτες που έχουν συμμετάσχει στο Survivor έχεις προπονήσει και συνεχίζεις να προπονείς;

Η Σταυρούλα Χρυσαείδη έχει υπάρξει αθλήτριά μου. Κάναμε μαζί προπονήσεις πριν το Survivor αλλά και μόλις γύρισε. Από το παιχνίδι έχω γνωρίσει και έχω προπονήσει κι άλλους αθλητές όπως η Άσπα Πρεδάρη, ο Σάββας Κάλφας και δύο ακόμα συμμετέχοντες.

Τι είδους προετοιμασία χρειάζεται από τους εν δυνάμει συμμετέχοντες; Σε τι είδους ασκήσεις εστιάζεις;

Η προετοιμασία έχει δύο πτυχές. Η μία είναι η γενικότερη φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση για να αντέξουν διαδικασία μηνών όπως είναι το Survivor. Η δεύτερη είναι πιο στοχευμένη. Αφορά ασκήσεις εκρηκτικότητας, ταχυδύναμης συναρμογής με την τοποθέτηση στόχων μετά από κάθε προπονητική μονάδα, έτσι ώστε να κάνουν προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών του παιχνιδιού.

Ποιες είναι οι θυσίες ενός παίκτη που προετοιμάζεται για μια καθημερινότητα σαν του Survivor;

Να ελέγξει τη διατροφή του, να προπονηθεί σκληρά έτσι ώστε να είναι έτοιμος για τη διαδικασία του παιχνιδιού και να προετοιμαστεί εγκεφαλικά για τις δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει.

Σε έχουν πλησιάσει παίκτες για προετοιμασία για το All Star Survivor;

Ναι με έχουν πλησιάσει και έχουμε κάνει και σχετικές προπονήσεις.

Με τους συμμετέχοντες του Survivor έχετε χτίσει σχέσεις φιλίας ή μένετε απλά στις σχέσεις προπονητή και αθλητή;

Έχουν έρθει και έχουν συμμετάσχει σε δικούς μου αγώνες. Κάποιους τους γνωρίζω από τους αθλητικούς χώρους από τα σπορ που έκαναν με αποτέλεσμα να έχουμε χτίσει σχέσεις χρόνων και όχι μια όψιμη σχέση μόνο με το Survivor.

Πότε και πώς δέθηκες τόσο με τη γυμναστική; Ποιο άθλημα σου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον; Τι σε έκανε να εστιάσεις επαγγελματικά στην ατομική προπόνηση;

Από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού ξεκινώντας πρωταθλητισμό στον στίβο και κάνοντας παράλληλα μπάσκετ και ποδόσφαιρο, έχω περάσει ουσιαστικά τη ζωή μου μέσα στα γήπεδα. Από τις πρώτες κιόλας τάξεις του γυμνασίου ήξερα ότι θα γίνω προπονητής. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο στο μυαλό μου και δε θα αλλάξει ποτέ και έτσι έγινε. Ο στίβος και το μπάσκετ ήταν τα αγαπημένα μου.

Έχοντας για κάποια χρόνια γυμναστήριο, το κλασσικό, διαπίστωσα ότι οι προπονητικές απαιτήσεις, ο σωματότυπος και τα θέλω του κάθε ασκούμενου πρέπει να τύχουν μια πιο προσωπική προσέγγιση από τον προπονητή. Κάθε άνθρωπος σε οποιοδήποτε προπονητικό επίπεδο και να βρίσκεται υψηλό η χαμηλό, αθλητής η ερασιτέχνης, αξίζει τον προπονητή του, έτσι ώστε και να γίνει αποτελεσματική η άσκησή του και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες τραυματισμών. Ταυτόχρονα σε πνευματικό επίπεδο ο ασκούμενος δραστηριοποιείται ευκολότερα αν βρίσκεται σε καθεστώς σωστού ελέγχου από έναν ειδικό του χώρου.

Γιατί κάποιος να επιλέξει τον προσωπικό προπονητή για την άσκησή του;

Πρώτον γιατί στοχοποιεί σωστά τις απαιτήσεις του. Ο προσωπικός προπονητής μπορεί να διαβάσει τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητες του σώματός του. Γιατί βάζοντας βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στόχους ο ασκούμενος ενεργοποιείται πολύ περισσότερο και κάνει τη γυμναστική τρόπο ζωής του, γιατί ο ειδικός του χώρου ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μυϊκών τραυματισμών και συνυπολογίζει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του καθενός και γιατί η δομημένη προπόνηση δημιουργεί το σωστό πλαίσιο για την επίτευξη του ορθού αποτελέσματος.

Μήπως πίσω από την ελεύθερη προσέγγιση της εμφάνισης των ανθρώπων στην εποχή μας κρύβονται κίνδυνοι υγείας;

Η άσκηση είναι απαραίτητη όχι με γνώμονα την εικόνα αλλά με γνώμονα την υγεία μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραμελεί το σώμα του, γιατί οδεύει με βεβαιότητα σε κακή ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά του και γιατί είναι σίγουρο ότι δεν έχει προστατεύσει τον οργανισμό του από ασθένειες οι οποίες προέρχονται από την κακή διατροφή ή την έλλειψη άσκησης. Χωρίς να μας αφορά η επιλογή εμφάνισης του καθενός, θα πρέπει να δώσουμε σωστές αρχές σε ενήλικες και παιδιά όσον αφορά την ταύτιση της άσκησης με την υγεία.

Η σημασία του Μαραθωνίου Δρόμου και της καθημερινής άσκησης

Ο Στράτος Χουβαρδάς είναι Μαραθωνοδρόμος. Κάθε χρόνο συμμετέχει στην Κλασσική Διαδρομή από την Αθήνα αλλά και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Με τους αναγνώστες του Newsbomb.gr μοιράζεται τις συμβουλές του για όσους θα τρέξουν φέτος στον Μαραθώνιο αλλά δίνει έναυσμα και σε εκείνους που διστάζουν να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν.

Όργανα χωρίς κατανάλωση ρεύματος

Σε ερώτηση που κάναμε στον Στράτο για το ενεργειακό και τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί στο γυμναστήριό του, ήταν πολύ σίγουρος για κάθε του μηχάνημα στον χωρο πολύ πριν εμφανιστεί το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος.

Στο γυμναστήριο χρησιμοποιείς όργανα που δε συνδέονται με ρεύμα. Επωφελείσαι από αυτό ειδικότερα στο θέμα του ενεργειακού;

Η χρήση στην καθημερνή προπόνηση των εργομέτρων μεγιστοποιεί πάρα πολύ τα αποτελέσματα. Όσον αφορά το αερόβιο, έχει πολλαπλά νευρομυικά ερεθίσματα και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους τραυματισμών. Ταυτοχρόνως τα εργόμετρα τα οποία εργάζονται μόνο με την ανθρώπινη ενεργοποίηση αποτελούν και απάντηση στον σημερινό βραχνά της ενεργειακής κρίσης. Άρα γυμναζόμαστε πάνω σε εργόμετρα με αέρα ή με κίνηση που παράγεται από το υποκείμενο και ξεχνάμε για λίγο τον λογαριασμό του ρεύματος.

Η άσκηση σε κλειστό χώρο ήρθε για να αντικαταστήσει την κίνηση των παλαιότερων γενιών οι οποίοι βασίζονταν σε μια καθημερινή κίνηση, η οποία προερχόταν από τις ανάγκες της καθημερινότητάς του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος που κατά κανόνα κινείται λιγότερο στο καινούριο πλαίσιο επαγγελμάτων και τρόπου ζωής έχει ανάγκη την άσκηση για την υγεία του αλλά και γιατί το dna του ανθρώπου επιβάλλει μια συνεχόμενη κίνηση.