370 χιλ. ευρώ κόστισαν τα «μέτρα»!

Η τεράστια αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε στην Τούμπα την προηγούμενη Τετάρτη(02/02) στον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ...

Η τεράστια αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε στην Τούμπα την προηγούμενη Τετάρτη(02/02) στον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνοσπόρ» θα κοστίσει περίπου 370.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αυτό που ακούγεται απίστευτο σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, είναι το γεγονός πως σύμφωνα με πηγές μέσα από την αστυνομία το κράτος δεν έχει εγκρίνει στο κονδύλι που απαιτούνταν διότι από την 1η Ιανουαρίου έχει αλλάξει η διαδικασία έγκρισης.
Το θέμα βέβαια είναι ποιος τελικά θα πληρώσει αυτά τα χρήματα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του «Εθνοσπόρ»
«Με δεδομένη την μετακόμιση 300 ένστολων από την Αθήνα, η δαπάνη που απαιτείται για το διήμερο είναι 90.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφράζεται ως εξής: έκαστος 100 ευρώ για διαμονή και διατροφή (σε στρατιωτική λέσχη), 100 ευρώ μισθός και άλλα 100 ευρώ για εκτός έδρας μετακίνηση.
Αντίστοιχο κονδύλι 90.000 ευρώ απαιτείται για τους αντικαταστάτες των. Αθηναίων από άλλες περιοχές εκτός Αττικής, 60.000 ευρώ για τους περίπου 1.200 της συμπρωτεύουσας και άλλες 90.000 ευρώ για τους 300 αντικαταστάτες εκείνων που μετακινήθηκαν από όμορους νομούς προς την «νύφη του Βορρά».
Σημειωτέον ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη κοστίζουν περισσότερο απ' τους απλούς αστυνομικούς, καθώς λόγω βαθμού η αντίστοιχη «τριλογία» για το διήμερο ανέρχεται στα 450 ευρώ (με παραμονή σε μονόκλινο δωμάτιο). Ετσι, για τους περίπου 60 «γαλονάδες» απαιτήθηκαν 27.000 ευρώ.
Η πτήση του ελικοπτέρου της αστυνομίας (ταξίδεψε από παραμεθόρια περιοχή) επιβάρυνε τον κορβανά κατά περίπου 10.900 ευρώ (!). Τριακόσια ευρώ (το διήμερο) για κάθε έναν από τους τρεις άνδρες του πληρώματος και περίπου 10.000 ευρώ για ανεφοδιασμό καυσίμου. Υπολογίζεται ότι συμπλήρωσε 15 ώρες στον αέρα, διάστημα περιπολίας που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έκανε σε τρεις ημέρες.
Στα οχήματα, το κόμιστρο μεταφοράς με το τραίνο των 40 μοτοσικλετών της ομάδας «Δέλτα» (από την Αθήνα) υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ, των αντίστοιχων 40 συμβατικών αυτοκινήτων 2.800 ευρώ (μ.ο. έξοδα βενζίνης 70 ευρώ) δίχως πληρωμή διοδίων και των 5 λεωφορείων των ΜΑΤ 500 ευρώ (100 ευρώ βενζίνη το καθένα). Ετσι, κάνοντας την σούμα η συνολική δαπάνη για την αστυνομία ανέρχεται στα 372.000 ευρώ, μόνο για ένα διήμερο! Απίστευτο κι όμως ελληνικό!
Το απίστευτο κι όμως… ελληνικό της ιστορίας είναι άλλο. Πως από την 1η Γενάρη για έξοδα της ΕΛ.ΑΣ. απαιτείται έγκριση της οκταμελούς υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου του κράτους (Υ.Δ.Ε.) και όχι τμήματος της αστυνομίας που είχε συσταθεί πριν. Όμως ανέφεραν πηγές της αστυνομίας, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει εγκριθεί κονδύλι.
Πρώτον διότι πρόκειται για απρόβλεπτο γεγονός και απαιτείται μια εβδομάδα και δεύτερον για να δοθεί το «οκ» πρέπει το δημόσιο να μην χρωστάει στους υπαλλήλους από το παρελθόν. Αυτή την στιγμή στα γραφεία της αστυνομίας υπάρχουν περί τα 600.000 ακαθάριστα έγγραφα (!) για δαπάνες οδοιπορικών του 2009 και 2010.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πρέπει να γίνει εκκαθάριση και το ποσό να αφαιρεθεί από τον φετινό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ. Ίδιες πηγές ανέφεραν πως το ποσό που εκκρεμεί είναι περί τα 24 εκ. ευρώ και η διαφορά των τριών που προκύπτει δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χρονιάς. Συμπέρασμα; Όσοι συμμετείχαν σ' αυτή την επιχείρηση θα πληρώσουν τα έξοδα απ' την τσέπη τους!».