ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Άννα Λύκου: «Έχει μέλλον η τεχνική κολύμβηση»

Άννα Λύκου: «Έχει μέλλον η τεχνική κολύμβηση»

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Νεανίδων κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία και μας συστήνει το άθλημα που υπηρετεί και πιστεύει πως μπορεί να προσφέρει πολλές διακρίσεις στην πατρίδα μας

Μπορούν το μονοπέδιλο, ένας αναπνευστήρας και μια μάσκα να αποτελέσουν αξεσουάρ ενός αθλήματος; Για την τεχνική κολύμβηση είναι σίγουρα απαραίτητα σύνεργα. Πρόκειται για ένα άθλημα όχι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, με τις επιτυχίες, ωστόσο να είναι πολλές.

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης Νέων Νεανίδων που έγινε στα Χανιά η Ελλάδα είχε πολλές διακρίσεις. Η Αννα Λύκου πήρε το χρυσό στα 4Χ2000 μέτρα μεικτή ομαδική στην ανοιχτή θάλασσα και αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του αθλήματος.

Η 17χρονη κολυμβήτρια, κόρη του εκπαιδευτή των Ο.Υ.Κ. Βασίλη Λύκου με μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Πράσινη» μας συστήνει το άθλημα που υπηρετεί και μιλάει για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της, ενώ προτρέπει να παιδιά να ασχοληθούν με την τεχνική κολύμβηση.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την τεχνική κολύμβηση με δεδομένο ότι δεν είναι και τόσο διαδεδομένο άθλημα;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κλασική κολύμβηση όταν ήμουν μόλις τριών ετών βλέποντας τα αδέρφια μου να κολυμπάνε. Μέχρι την ηλικία των 12 πρωταγωνιστούσα με την ομάδα της κλασικής κολύμβησης του γυμναστικού συλλόγου Περιστερίου, ώσπου παρακολουθώντας τυχαία αγώνες της τεχνικής κολύμβησης και βλέποντας την ταχύτητα και τη διαφορετικότητα αποφάσισα να αλλάξω άθλημα.

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στην τεχνική κολύμβηση; Έχει κάτι το ιδιαίτερο;

Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα τελείως διαφορετικό άθλημα από την κλασσική. Πρέπει να σου ταιριάζει και να σ' αρέσει πολύ για να καταφέρεις να διακριθείς μέσα απ' αυτό. Είναι δύσκολο και αρκετά επίπονο άθλημα κι ας υποστηρίζουν πολλοί το αντίθετο. Είναι συναρπαστικό το πόσο γρήγορα μπορείς να κολυμπάς με το μονοπέδιλο κάνοντας κινήσεις μόνο μέσα στο νερό. Μπορείς με μία ανάσα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να κολυμπήσεις 50 μέτρα. Τα σύνεργα σου είναι το μονοπέδιλο, ο αναπνευστήρας και η μάσκα, αλλά και η μπουκάλα για τα αγωνίσματα του υποβρυχίου. Η διαφορετικότητα είναι αυτό που μ' έκανε να αγαπήσω την τεχνική κολύμβηση.

Είσαι μέλος της εθνικής ομάδας στην κατηγορία των Νεανίδων... Αρχίζεις να αποκτάς κάποιες εμπειρίες και από μεγάλες διοργανώσεις. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Είμαι πολύ περήφανη που μετά από τόση προσπάθεια, δική μου και των προπονητών μου, ξεκινώντας από τον Κλεάνθη Λιάπη που ήταν ο πρώτος μου προπονητής στην τεχνική κολύμβηση και ο άνθρωπος που μ' έκανε ν' αγαπήσω το άθλημα και συνεχίζοντας με τους ομοσπονδιακούς Αλέξανδρο Ξιάρχο και Γιώργο Σαλταμανίκα που πίστεψαν σε μένα, είμαι μέλος της εθνικής ομάδας νέων/νεανίδων που πήρε μέρος στο 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης που έγινε στα Χανιά (27 Ιουνίου - 1 Ιουλίου), με τόσες επιτυχίες. Επόμενος μου στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών που θα διεξαχθεί στην Κίνα το Σεπτέμβριο του 2015.

Τι θα συμβούλευες ένα μικρό παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με την τεχνική κολύμβηση;

Σ' ένα μικρό παιδί θα έλεγα ότι πρέπει να αγαπάει πολύ το κολύμπι. Να προπονείται συστηματικά και ότι όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίσει στην πορεία, οι χαρές που θα πάρει σίγουρα θα είναι περισσότερες. Να ακούει τους προπονητές και να παραδειγματίζεται από τους μεγάλους αθλητές του αθλήματος.

«Πιστέψαμε στο χρυσό»

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πήρες χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ2000 μεικτή ομαδική στην ανοιχτή θάλασσα. Ήταν κάτι που περίμενες;

Το χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ2000 μέτρα μεικτή ομαδική στην ανοιχτή θάλασσα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν ήταν κάτι που περίμενα αλλά το πίστευα και το ήθελα πάρα πολύ. Πιστέψαμε και οι τέσσερις αθλητές πάρα πολύ στον εαυτό μας, ήμασταν καλά προπονημένοι και προετοιμασμένοι γι' αυτόν τον αγώνα και θέλαμε να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο και να δώσουμε χαρά στους δικούς μας ανθρώπους που μας υποστήριζαν καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς μας.

Πως αισθάνθηκες πάνω στο βάθρο ακούγοντας τον εθνικό ύμνο;

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχα σε τόσο μεγάλη διοργάνωση. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να ακούγεται ο εθνικός ύμνος για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα στη χώρα μας, και όλος ο κόσμος να συμμετέχει τραγουδώντας με το χέρι στην καρδιά. Μεγάλη χαρά που μπόρεσα και εγώ ως αθλήτρια να συμμετέχω σε κάτι τόσο σπουδαίο.

Αυτή ήταν η πιο μεγάλη σου επιτυχία ως αθλήτρια ; Είχες και πριν κάτι ανάλογο;

Αν εξαιρέσουμε την 7η θέση στα 1.500 μέτρα επιφανείας στην πισίνα στην ίδια διοργάνωση, το χρυσό μετάλλιο σ' αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν η μεγαλύτερη μου επιτυχία ως αθλήτρια.

Έχει μέλλον η τεχνική κολύμβηση στην Ελλάδα;

Παρ' όλο που δεν είναι ακόμα ολυμπιακό άθλημα και τόσο διαδεδομένο, οι διακρίσεις που έχουν οι αθλητές μας τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πάρα πολλές και σημαντικές. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι γι' αυτούς τους αθλητές δεν ακούγεται το παραμικρό, ενώ έχουν πολύ περισσότερες διακρίσεις από άλλα αθλήματα του υγρού στίβου, τουλάχιστον. Μόλις τελείωσε το πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών με συμμετοχές ρεκόρ για τα δεδομένα της τεχνικής κολύμβησης και αυτό χαροποιεί όλους εμάς που ασχολούμαστε με το άθλημα γιατί δείχνει πως το μέλλον του θα είναι λαμπρό. Πιστεύω ότι μπορεί να φέρει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα. Νέα παιδιά ασχολούνται με το άθλημα, δείχνουν να συμβιβάζονται με τις δυσκολίες και να συνεχίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Παναθηναϊκός: Ώρα Μποχωρίδη στο «τριφύλλι»

Τι έχασες (πάλι) ρε Τόρες; (video)

Γιοβάνοβιτς στο Onsports: «Κατώτερη η Σταντάρ, με ήθελαν οι αιώνιοι»