ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Euro 2016: Το ψηφιακό «μυστικό» της Εθνικής Γερμανίας

Euro 2016: Το ψηφιακό «μυστικό» της Εθνικής Γερμανίας

Όταν οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας θα μπαίνουν στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα ή στη διάρκεια του ημιχρόνου στο Euro 2016 θα βρίσκουν ένα iPad στις θέσεις τους.

Μόνο που το iPad δεν θα το χρησιμοποιούν για να ενημερωθούν για το τι γράφουν στα social media οι οπαδοί των “πάντσερ” αλλά και για να μάθουν πως θα κινηθεί η αντίπαλη εθνική ομάδα!

Από το 2013, η Εθνική Γερμανίας συνεργάζεται με την γερμανική SAP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής παγκοσμίως με την πρώτη να αξιοποιεί εργαλεία που έχει αναπτύξει η δεύτερη για την καλύτερη προπόνηση αλλά και προετοιμασία της ομάδας. Μάλιστα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας οφείλεται εν μέρει και στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Και η αλήθεια είναι ότι στη Βραζιλία η Εθνική Γερμανίας έδειχνε να είναι πολύ καλά διαβασμένη.

Η συνεργασία των δύο πλευρών επεκτάθηκε και για το Euro 2016 με τη SAP να αναπτύσσει, μάλιστα, δύο νέες τεχνολογίες.

Η πρώτη είναι το SAP Challenger Insights, το οποίο βοηθά την ομάδα να προετοιμαστεί για κάθε έναν από τους αγώνες του Euro, παρέχοντας πληροφορίες δεδομένων σχετικά με τις επιθετικές και αμυντικές τάσεις του αντιπάλου, τους σχηματισμούς και πολλά άλλα στοιχεία. Προσβάσιμο μέσα από την πλατφόρμα SAP HANA Cloud, το πρόγραμμα δίνει στους προπονητές τη δυνατότητα να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της τακτικής της αντίθετης ομάδας και να δημιουργήσουν, βάσει αυτών, ένα υποθετικό σχέδιο αγώνα. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μέσω συσκευών iPad, τις οποίες οι παίκτες της ομάδας έχουν στα lockers τους πριν τον αγώνα ή στη διάρκεια του ημιχρόνου και παρέχουν το υποθετικό πλάνο του αγώνα της αντίπαλης ομάδας, έτσι ώστε οι παίκτες να εξοικειωθούν με τις τάσεις των αντιπάλων και να μπορούν να ανατρέξουν σε παλαιότερα videos.

Το δεύτερο είναι το Penalty Insights Function του SAP Sports One, μία νέα λειτουργία που υποστηρίζεται από το SAP HANA Cloud Platform, η οποία παρέχει στους τερματοφύλακες και τους προπονητές πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις τακτικές πέναλτι όλων των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η ομάδα μπορεί να διερευνήσει τους πέντε κορυφαίους ή περισσότερους παίκτες, που πιθανότατα θα αναλάβουν την εκτέλεση ενός πέναλτι, τη γωνία που συνήθως επιλέγουν, ειδικά χαρακτηριστικά του χτυπήματος, όπως την κίνηση ή το τρέξιμο του παίκτη, και να παρακολουθούν σχετικά βίντεο. Οπότε αν κάποιος νοκ άουτ αγώνας της Γερμανίας πάει στα πέναλτι, μην παρεξενευτείτε αν δείτε τον Μάνουελ Νόιερ να κοιτά ένα iPad πριν πάει να κάτσει κάτω από τα γκολπόστ του.

Σχετικές ειδήσεις