ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κάμερον αντιμέτωπος με «εξέγερση» βουλευτών

Ο Κάμερον αντιμέτωπος με «εξέγερση» βουλευτών

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη «εξέγερση» των βουλευτών του βρίσκεται σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεκάδες μέλη του κόμματός του στο κοινοβούλιο ετοιμάζονται να υποστηρίξουν αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση αναζωπυρώνει την από καιρό υποβόσκουσα διένεξη για την Ευρώπη που δίχασε τους Συντηρητικούς κατά τη δεκαετία του 1990 και την οποία ο Κάμερον ήθελε απελπισμένα να εκτονώσει αφότου έγινε αρχηγός του κόμματος πριν από έξι χρόνια.

Μολονότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα αποτύχει και δεν έχει νομικό κύρος, θεωρείται δοκιμασία για την ηγεσία του Κάμερον και υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει τις εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος είναι ένας "ευρωσκεπτικιστής" Τόρι, δήλωσε πως η πρόταση για δημοψήφισμα είναι "εντελώς αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική".

Περίπου 78 μέλη του κοινοβουλίου, πολλά από τα οποία Συντηρητικοί, προσυπέγραψαν το κοινοβουλευτικό αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα αν η Βρετανία θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ ή να αναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα και η ψηφοφορία αναμένεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Ο Κάμερον έχει δώσει εντολή στους Συντηρητικούς να καταψηφίσουν το αίτημα, όμως στο κόμμα κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι πιστεύουν πως η κυριαρχία της Βρετανίας έχει διαβρωθεί από τις επανειλημμένες μεταβιβάσεις εξουσιών στις Βρυξέλλες.