Ο ραδιοηλεκτρολόγος που χώρεσε σε ένα δωμάτιο την τεχνολογική εξέλιξη στην Ελλάδα
Ο ραδιοηλεκτρολόγος που χώρεσε σε ένα δωμάτιο την τεχνολογική εξέλιξη στην Ελλάδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Πετσέλης: Ο άνθρωπος που χώρεσε σε ένα δωμάτιο όλη την τεχνολογική εξέλιξη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Πετσέλης είναι ηλεκτρονικός - ραδιοηλεκτρολόγος και έχει μια πρωτότυπη συλλογή στην οποία περιέχονται συσκευές ηλεκτρονικές από μαγνητόφωνα μπομπίνας, ραδιόφωνα με ηλεκτρονικές λυχνίες, τρανζίστορ και όλες τις γενιές των κινητών από τις πρώτες ακόμη που είχαν τις τεράστιες κεραίες και ζύγιζαν παραπάνω από ένα κιλό.

Έχει συγκεντρώσει σε έναν χώρο όλη την εξέλιξη της τεχνολογίας από το 1954 και έπειτα.

Ο ίδιος μένει στην Τρίπολη και μιλά στο Newsbomb.gr για τη συλλογή του με περηφάνεια, καθώς αυτή είναι κομμάτι του εαυτού του.

Έχετε επιμεληθεί ένα «μουσείο» επικοινωνίας, πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και από πότε;

«Δεν θα το έλεγα ακριβώς μουσείο. Είναι μία συλλογή συσκευών τεχνολογίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις τηλεπικοινωνίες. Σε αυτή φαίνεται διαχρονικά η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία 35 χρόνια.

Περιλαμβάνει συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας συσκευές αναπαραγωγής ήχου και εικόνας (τηλεοράσεις, μαγνητόφωνο μπομπίνας ραδιοπικάπ, κασετόφωνα βίντεο, ραδιόφωνο με ηλεκτρονικές λυχνίες, ραδιόφωνα τρανζίστορ, walkman, αναλογικές βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές με φιλμ) και πλήθος άλλων συσκευών.

Η ιδέα ξεκίνησε από τις παλιές συσκευές που χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι μας, εκείνη την εποχή και οι οποίες κάποια στιγμή θα έπρεπε, να αντικατασταθούν με πιο σύγχρονες.

Έτσι κάπως άρχισα να μαζεύω τις παλιές συσκευές. Τίποτα δεν πεταγόταν στα σκουπίδια μιας και τότε δεν υπήρχε ανακύκλωση».

Πόσα εκθέματα έχετε και πόσος χρόνος έχει χρειαστεί για να τα συγκεντρώσετε όλα αυτά; Ποια είναι αυτά που ξεχωρίζετε;

«Σε αριθμό τα εκθέματα είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν περί τα 200 κινητά τηλέφωνα, περίπου 30 σταθερά με καντράν περιστρεφόμενο και πάρα πολλές άλλες συσκευές. Δεν τις έχω μετρήσει ποτέ.

Ποιες ξεχωρίζω: Αρκετές, το ραδιόφωνο του πατέρα μου από το 1954 με λάμπες που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, το πρώτο τηλέφωνο SIEMENS με καντράν δεκαετίας 50 ένα μπομπινόφωνο με λάμπες δεκαετίας 60 όπως και ένα πικάπ λαμπάτο TEPPAZ και αυτό δεκαετίας 60».

«Φιλοξενείτε» στην έκθεση σας και ελληνικά τηλέφωνα; Ποια ήταν; Πότε τα φτιάχναμε στην Ελλάδα;

«Έχω αρκετά τηλέφωνα στην συλλογή μου κατασκευασμένα στην Ελλάδα.

Αρχές δεκαετίας του 70 εμφανίστηκαν τα πρώτα ελληνικά τηλέφωνα η SIEMENS , η ITT η SHE (STANDARD ELEKTIK HELLAS) η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν οι πρώτες εταιρείες που έστησαν εργοστάσια είτε ελληνικής κατασκευής είτε ελληνικής συναρμολόγησης. Τα πρώτα τηλέφωνα ήταν με καντράν περιστρεφόμενο και στην συνέχεια εμφανίστηκαν και συσκευές με πλήκτρα».

Η τεχνολογία στην επικοινωνία έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη;

«Θα έλεγα ότι έχει παρουσιάσει ιλιγγιώδη ανάπτυξη. Για παράδειγμα στα κινητά τηλέφωνα. Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά το 1996 ήταν ογκώδη βαριά με μεγάλη κεραία ασπρόμαυρα με μικρό πληκτρολόγιο και πολύ μικρή οθόνη με ανεπαρκέστατη μνήμη αποθήκευσης με πολύ λίγους ήχους κλήσης και μόνο με δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων.

Και πού φτάσαμε σήμερα; Τηλέφωνα αφής με πολύ μεγάλη οθόνη και άπειρες δυνατότητες λειτουργίας και χρήσης.

Το ίδιο συνέβη και με όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Από την τηλεόραση με λάμπες πήγαμε στην τηλεόραση με καθοδικό σωλήνα για οθόνη και τώρα έχουνε τηλεοράσεις επίπεδες πολύ μεγάλων διαστάσεων με οθόνες LED.

Να αναφέρουμε και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Οι πρώτοι ογκώδεις, τεράστιοι. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν διάτρητες χάρτινες κάρτες για την ανάγνωση του προγράμματος στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν οι κάρτες από μπομπίνες (μαγνητικές ταινίες ) στην δεκαετία 70 κυκλοφόρησαν οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές AMSTRAD SPECTRUM SINCLAIR και αρκετοί άλλοι που χρησιμοποιούσαν απλή κασέτα για να φορτώνουν το πρόγραμμα και καταλήξαμε στους φορητούς υπολογιστές και στα tablet».

Παιδιά επισκέπτονται το χώρο σας, τι τους κάνει εντύπωση;

«Η συλλογή είναι ιδιωτική και ο χώρος που στεγάζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι επισκέψιμος. Έχουν γίνει προτάσεις προς τον Δήμο της Τρίπολης για την διενέργεια περιοδικών εκθέσεων, όμως λόγο της παρούσης κατάστασης δεν έχει καταστεί δυνατή μία πραγματοποίηση έκθεσης.

Όσον αφορά τα παιδιά, μερικά παιδιά φίλων μου που την επισκέφτηκαν πραγματικά έμειναν κατάπληκτα».

Πώς τα βρίσκετε όλα αυτά; Πάτε σε παζάρια, σας τα δίνουν φίλοι;

«Τίποτε από αυτά δεν είναι αγορασμένο. Δεν πηγαίνω σε παζάρια. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι προσφορές γνωστών συγγενών και φίλων τους ευχαριστώ.

Μέσα από μια ομάδα που έχω στο Facebook τα μέλη – φίλοι της ομάδας έχουν προσφέρει πάρα πολλά μηχανήματα και θα πρέπει να τους ευχαριστήσω, όπως θα πρέπει να ευχαριστήσω και μία εταιρεία ανακύκλωσης της Τρίπολης για την μεγάλη και αφιλοκερδή προσφορά της».

Τελικά η ανάπτυξη της τεχνολογίας αντί να φέρει τον κόσμο πιο κοντά τον απομάκρυνε;

«Δεν θα το έλεγα. Απεναντίας η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει φέρει ακόμη πιο κοντά τον κόσμο.

Στην καθημερινή μας ζωή η χρήση των συσκευών τεχνολογίας είναι συνεχής. Μπορούμε να επικοινωνούμε με τους γνωστούς συγγενείς κσι φίλους όπου στον κόσμο και αν είναι. Μπορούμε να μιλάμε μαζί τους, να τους βλέπουμε, να μας βλέπουν να ανταλλάσσουμε φωτογραφίες και βίντεο, να στέλνουμε και να παίρνουμε μηνύματα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τώρα, για το αν σε μια παρέα παιδιών σε ένα καφέ ο κάθε ένας ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο δεν νομίζω ότι είναι απομάκρυνση. Καθημερινή ενασχόληση θα έλεγα ότι είναι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.