ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο θρύλος της ορειβασίας Satyabrata Dam μιλάει στο Newsbomb.gr για τις περιπέτειές του

Ο παγκόσμιος θρύλος της ορειβασίας ο Ινδός Satyabrata Dam
Ο παγκόσμιος θρύλος της ορειβασίας ο Ινδός Satyabrata Dam

Ο Ινδός Satyabrata Dam έχει σκαρφαλώσει και έχει κατακτήσει τις κορυφές του κόσμου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κινδυνέψει η ζωή του

Αν όχι ο κορυφαίος, είναι ένας από τους πιο καλούς και ριψοκίνδυνους ορειβάτες στον κόσμο.

Στις μεγάλες του αδυναμίες είναι η Ελλάδα. Τον συναρπάζουν τα ελληνικά βουνά και δηλώνει λάτρης της χώρας μας. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα για να κάνει πεζοπορία στον καταρράκτη του Λειβαδίτη/Τραχωνίου στην Ξάνθη.

Ο Satyabrata Dam, είναι, χωρίς υπερβολή ο ζωντανός θρύλος στην ορειβασία και οι περιπέτειες του κόβουν την ανάσα.

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr με την ευκαιρία που βρέθηκε στην Ελλάδα αποδεχόμενος την πρόσκληση της φίλης του Κικής Τσακαλδήμη με την οποία έχουν ζήσει απίστευτες εμπειρίες στα βουνά του κόσμου.

Είσαι ένας από τους καλύτερους ορειβάτες στον κόσμο, σε χαροποιεί το γεγονός αυτό;

«Λατρεύω την αναρρίχηση και είναι η ζωή μου. Δεν μου αρέσει να βάζω τον εαυτό μου κάτω από οποιαδήποτε ετικέτα ή κατηγορία. Δεν νομίζω ούτε νιώθω ότι είμαι από τους καλύτερους, ούτε καν καλός ορειβάτης. Ανεβαίνω γιατί μου αρέσει η αναρρίχηση, τα βουνά είναι το αληθινό μου σπίτι και είναι η πραγματική μου οικογένεια. Η αναρρίχηση στα βουνά είναι ολόκληρη η ζωή μου, έτσι μου φέρνουν χαρά, ειρήνη, αυτοπραγμάτωση και όλα όσα έχω πετύχει ή έχω κάνει ποτέ. Για μένα λοιπόν τα βουνά είναι ο παράδεισος, τα πάντα».

Πόσα χρόνια σκαρφαλώνεις στα βουνά;

«Ανέβηκα το πρώτο όταν ήμουν δέκα ετών. Τώρα είμαι 58. Άρα περίπου για 48 χρόνια σκαρφαλώνω στις κορυφές».

Έχεις κινδυνεύσει ποτέ;

«Είχα πολλά ατυχήματα, πολλές φορές φλέρταρα με τον θάνατο και είχα νιώσει ότι ζούσα την τελευταία μου στιγμή. Αλλά για μένα όλες αυτές οι στιγμές ήταν καταπληκτικές, συναρπαστικές. Επειδή ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία μου, την απολαμβάνω πλήρως. Είτε σκαρφαλώνω σε ένα βουνό είτε περπατάω σε ένα δάσος, αγαπώ και ζω πλήρως αυτή τη στιγμή. Έτσι, η αντιμετώπιση του κινδύνου και του θανάτου είναι απλώς μια στιγμή».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βουνό;

«Μου αρέσουν όλα τα βουνά, ψηλά και χαμηλά. Η ομορφιά, η περιπέτεια, ο ενθουσιασμός και η διασκέδαση μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε. Όταν σκαρφαλώνω, είναι ένα ταξίδι μέσα μου, για να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να βελτιώσω τον εαυτό μου. Και για αυτό κάθε βουνό είναι καλό. Αλλά προτιμώ πάγο, μεγάλο υψόμετρο, νέα μέρη».

Σου αρέσει η φύση στην Ελλάδα;

«Λατρεύω τη φύση στην Ελλάδα. Επειδή δεν μου αρέσει πολύ η θάλασσα και γι' αυτό φημίζεται η Ελλάδα, ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόλις το 2013. Και έμεινα έκπληκτος με την ομορφιά των βουνών και των δασών του Ολύμπου, των Μετεώρων. Από τότε κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα ανακαλύπτω ένα νέο βουνό. Παρεμπιπτόντως έχω ανέβει στον Μύτικα, στον Όλυμπο».

Τι σε φέρνει στην Ελλάδα;

«Οι φίλοι μου, η φύση, τα βουνά και το φαγητό. Είμαι χορτοφάγος αλλά και πάλι βρίσκω πολύ καλό υγιεινό φαγητό στην Ελλάδα Λατρεύω τα αιγοπρόβεια γαλακτοκομικά. Είμαι επίσης μέλος της ομάδας Higher Than Everest όπου βοηθάμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όριά τους και να ζήσουν μια γεμάτη ζωή Έχει έδρα εδώ στην Ελλάδα, οπότε έρχομαι και για αυτό. Δεν έχω δει πολλά νησιά ακόμα, και την Κρήτη θα ήθελα να επισκεφτώ σίγουρα».

Σε ποια βουνά της Ελλάδας έχεις ανέβει;

«Εκτός από τη Στερεά Ελλάδα και τη Νότια Ελλάδα, έχω πάει στα περισσότερα βουνά από τον Όλυμπο προς τα βόρεια και τα ανατολικά».

Πριν λίγες μέρες ήσουν στην Ξάνθη στον καταρράκτη Λειβαδίτης, τι έκανες εκεί;

Πεζοπορία με φίλους. Ήθελα να δω την ποιότητα του πάγου του καταρράκτη, για να μπορέσω να τον σκαρφαλώσω αργότερα. Ήταν μια διασκεδαστική μέρα.

Τι σε ρωτάνε συνήθως οι νέοι;

«Όλοι με ρωτούν πώς να ζήσουν μια απλή ευτυχισμένη συναρπαστική ζωή».

Θα σε δούμε ξανά στη χώρα μας;

«Σίγουρα θα επιστρέψω στην Ελλάδα αργότερα φέτος».

Θα μας πεις τη γνώμη σου για την Κική Τσακαλδήμη; (www.kikitsakaldimi.com)

«Η Κική είναι ένα κορίτσι με μεγάλα όνειρα και είναι γενναία να ακολουθήσει τα όνειρά της. Η προπόνησή της ήταν πολύ σκληρή ψυχικά και σωματικά, αλλά δεν τα παράτησε ποτέ. Μπορεί να πετύχει τα πάντα στη ζωή. Έχει συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, πάθος, ορμή και δεν τα παρατάει ποτέ. Επίσης συνδέεται πολύ εύκολα με τους ανθρώπους. Της εύχομαι τα καλύτερα».

Λίγα λόγια για τον Satyabrata Dam (http://satyabratadam.com/)

Για εμάς τους περισσότερους η ορειβασία ακούγεται περιπετειώδης και εξερευνητική. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνή και εξαντλητική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις καιρικές συνθήκες, εκτυφλωτικές χιονοθύελλες.

Ο Satyabrata Dam, ο οποίος αυτοαποκαλείται λάτρης της περιπέτειας σίγουρα είναι εθισμένος στην αδρεναλίνη, επιδιώκει το πάθος του για ορειβασία από την ηλικία των 10 ετών. Θα έλεγε κανείς πως είναι γεννημένος για αυτήν. Υπηρέτησε ως Διοικητής Υποβρυχίων στο Ινδικό Ναυτικό και μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας, αποσύρθηκε οικειοθελώς το 2010 για να κυνηγήσει το πάθος για τα extreme sports, να ταξιδεύει σε μέρη που δεν είναι καν στον χάρτη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα προσεγγίσεις και να μοιραστείς αυτή την υπέροχη γνώση από τους θησαυρούς των εμπειριών του. Για 38 χρόνια έχει καταφέρει όλα τα ακατόρθωτα.

Ο Satya είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που οδήγησε με επιτυχία αποστολές στο Όρος Έβερεστ, στο Βόρειο και στο Νότιο Πόλο.

Έχει αναρριχηθεί στις ψηλότερες κορυφές και των επτά ηπείρων και σε πάνω από 500 κορυφές (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών κορυφών του Έβερεστ και των περισσοτέρων από τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου) κάθε μεγάλης οροσειράς της γης. Είναι επίσης ο πρώτος Ινδός που ολοκλήρωσε το Adventurers Grand Slam (αναρρίχηση στις ψηλότερες κορυφές και των επτά ηπείρων και διάσχιση με σκι και στους δύο πόλους).

Μερικά από τα άλλα μεγάλα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την πλήρη διάσχιση της Αφρικής με τα πόδια από την Τυνησία έως τη Νότια Αφρική, την πεζοπορία σε ολόκληρη τη διαδρομή του μεταξιού από τη Μογγολία έως την Κωνσταντινούπολη, τον περίπλου του κόσμου με ιστιοφόρο και τη σόλο διάσχιση της Γροιλανδίας. Έχει πάθος για τα ταξίδια και έχει επισκεφθεί 194 χώρες σε όλον τον κόσμο, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σημείο τους. Λατρεύει την ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων και έχει διασχίσει με ποδήλατο ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία, την Ισλανδία και όλη τη ζώνη Σένγκεν.

Συνδυάζοντας την εξερευνητική του καριέρα - που μετρά πάνω από 45 χρόνια σε μερικά από τα πιο εχθρικά και απομακρυσμένα περιβάλλοντα του πλανήτη - μαζί με το παρελθόν του στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Satya παραδίδει δυναμικές παρουσιάσεις για να εμπνεύσει και να παρακινήσει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Είναι ένας περιζήτητος εταιρικός ομιλητής που καθηλώνει το ακροατήριο με ενδιαφέρουσες ιστορίες και συναρπαστικές εικόνες, για να εμφυσήσει δεξιότητες όπως η δημιουργία ομάδων, η λήψη αποφάσεων, η ηγεσία σε αντίξοες συνθήκες, η στρατηγική, η καινοτομία κ.λπ.

Ο καθορισμός στόχων και η επίτευξη παρά τις αντιξοότητες, το ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, το ότι η αποτυχία δεν είναι και τόσο φοβερή, κ.λπ. είναι μερικά από τα μαθήματα που παίρνει κανείς από τις παρουσιάσεις του. Η παρουσίαση του Satya είναι μια σίγουρη λύση για κάθε εταιρεία που θέλει να πετύχει τους στόχους της, όχι μόνο σχετικά με την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού αλλά και ως προς τη συνολική ηθική και τις βέλτιστες πρακτικές της, διότι ο Satya μπορεί να ενεργοποιήσει τις κρυφές δυνατότητες κάθε ατόμου. Μέχρι σήμερα, ο Satya έχει μιλήσει σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως.

Είναι επίσης life coach και coach ηγεσίας, πνευματικός δάσκαλος και σχεδιαστής lifestyle. Στο πελατολόγιό του περιλαμβάνονται χρυσοί Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, διάσημοι αστέρες, επιχειρηματίες, κορυφαίοι τραπεζίτες.

Ο Satya είναι Μέλος TED (USA), Ομιλητής TED και Μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πρώην σύμβουλος του National Geographic και του BBC Channel 4. Εκπροσωπεί συχνά την Ινδία σε διεθνείς αναρριχητικές συναντήσεις.

Είναι blogger, συγγραφέας και παρέχει συμβουλές σε παγκόσμιους ηγέτες για την κλιματική αλλαγή. Έχει συμβουλέψει το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων (TERI), που είναι ο κορυφαίος οργανισμός της Ινδίας για την έρευνα στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, το Γραφείο του Ινδού Πρωθυπουργού (PMO) και το γραφείο του Ισλανδού Προέδρου, σχετικά με μελέτες παγετολογίας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Επίσης, ηγείται αποστολών παγετολογίας και εκπαιδεύει επιστήμονες στην αναρρίχηση σε πάγο στην Αρκτική και την Ανταρκτική.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η εκπαίδευση του Satya στην εγκληματολογία και παγετολογία. Κατέχει ένα περίεργο παγκόσμιο ρεκόρ μέγιστου κατακόρυφου ύψους, έχοντας κατακτήσει την απόσταση 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, στα 8.848 μέτρα.

Έχει δημοσιεύσει ταξιδιωτικά βιβλία, βιβλία για το Έβερεστ και πολλά μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μπεστ σέλερ με τίτλο «Life on Top», τα οποία είναι διαθέσιμα στο Amazon.

Κάποιες από τις φράσεις του είναι:

«Η ευτυχία επιτυγχάνεται συνήθως μόνο μετά από ταλαιπωρία μέσα από μεγάλες δυσκολίες.»

«Τι σου δίνει ευτυχία; - Να αποδεχτείς αυτό που είσαι, να αποδεχτείς αυτό που έχεις και να είσαι ευχαριστημένος με αυτό…»

Δείτε περισσότερα για τον ζωντανό μύθο της ορειβασίας

Δείτε και τα επιτεύγματα της Ελληνίδας ορειβατισσάς Κικής Τσακαλδήμη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.