ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι Saxon στο Newsbomb.gr: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα»

Saxon
Αρχείο Newsbomb.gr

O Peter Biff Byford, ψυχή και frontman των Saxon, μιλάει στο Newsbomb.gr πριν την πολυαναμενόμενη συναυλία στο Rockwave Festival, την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Οι θρυλικοί Saxon δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ανέβουν στη σκηνή του Rockwave Festival, την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Άλλωστε, όπως λέει ο «Biff» στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, η Ελλάδα είναι ένα ξεχωριστός σταθμός για το γκρουπ.

Οι Saxon είναι η μπάντα – επιτομή του heavy metal με πάνω από 45 χρόνια αδιάκοπης πορείας. Άναψαν τις μηχανές τους στο Barnsley του Yorkshire στα τέλη των 70s, πρωτοστατώντας στην έκρηξη του λεγόμενου NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) κινήματος. Μαζί με τους Iron Maiden και τους Def Leppard επανάφεραν το hard rock και το heavy metal στο προσκήνιο και έφτασαν να θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες και επιδραστικότερες heavy metal μπάντες όλων των εποχών.

Το 2022 κυκλοφόρησαν το νέο τους άλμπουμ «Carpe Diem», στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα: «αδράξτε τη μέρα», καθώς ο Covid ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, εξηγεί ο Biff.

Ο ασταμάτητος frontman του συγκροτήματος μάς αποκαλύπτει επίσης τα επόμενα σχέδια της μπάντας, μας λέει πώς επιλέγει τα τραγούδια που θα βάλει στο set list των συναυλιών, μοιράζεται τις σκέψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη, θυμάται δύσκολες στιγμές που έχει αντιμετωπίσει στο δρόμο και μας λέει ποια είναι η κληρονομιά που θέλουν να αφήσουν πίσω τους οι Saxon.

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας, ο Biff στέλνει το δικό του μήνυμα σε όλους τους Έλληνες θαυμαστές των Saxon.

Στις 7 Ιουλίου περιμένουμε να σας δούμε στη σκηνή του Rockwave Festival με headliners τους Deep Purple.

Πάντα περνάμε πολύ ωραία όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα. Και σίγουρα έχουμε αποκτήσει ένα μακροχρόνιο δεσμό με το ελληνικό κοινό, καθώς η πρώτη φορά που ήρθαμε στη χώρα σας ήταν -αν θυμάμαι καλά- το 1982 ή 1983. Οπότε ανυπομονούμε να έρθουμε, γιατί το ελληνικό κοινό είναι από τα καλύτερα και πιο ενθουσιώδη και ξέρουμε ότι η συναυλία μας στο Rockwave Festival θα είναι ξεχωριστή.

Το γνωρίζουμε το φεστιβάλ, έχουμε παίξει και παλαιότερα με άλλο line up, όμως αυτή τη φορά θα είμαστε με τους Deep Purple και χαιρόμαστε πολύ. Είναι μια τεράστια μπάντα, είμαστε μεγάλοι θαυμαστές τους και φυσικά έχουμε ξαναβρεθεί μαζί όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να αναφερθώ στον τίτλο του τελευταίου δίσκου σας «Carpe Diem» και να ρωτήσω το λόγο που επιλέξατε τη συγκεκριμένη φράση.

(Γέλια) Καλή ερώτηση. Carpe Diem στα λατινικά σημαίνει Άδραξε τη μέρα. Και λόγω Covid νομίζουμε ότι ταίριαξε ιδανικά αυτή η ρήση. Είχαμε και άλλες ιδέες, αλλά η συγκεκριμένη φράση ταίριαζε απόλυτα με το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούσαμε.

Μετά από τόσες δεκαετίες πορείας, τόσα άλμπουμ, περιοδείες σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια θαυμαστές ποιο είναι το κίνητρο και η πρόκληση για τους Saxon;

Να συνεχίσουμε να κάνουμε καλά άλμπουμ και να μένουμε συνδεδεμένοι με το κοινό μας, αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Να παίζουμε καλή μουσική για τους φαν και να ταξιδεύουμε σε μέρη που δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε κάθε χρόνο. Όπως φέτος στην Ελλάδα που για εμάς είναι μια ξεχωριστή στιγμή.

Είσαι περισσότερο στούντιο ή stage τύπος;

Όταν είσαι στο στούντιο είσαι απόλυτο συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στο πρότζεκτ, στο άλμπουμ που φτιάχνεις και δεν ασχολείσαι με το τι γίνεται γύρω σου. Όταν παίζεις στη σκηνή, χιλιάδες κόσμος είναι από κάτω και σε παρακολουθεί,οπότε είναι άλλη αίσθηση. Μου αρέσουν και τα δύο, αν πρέπει να διαλέξω τότε θα πω ότι ναι, μου αρέσει η σκηνή και το live λίγο περισσότερο.

Μιλώντας για live και συναυλίες, τι σε τρομάζει περισσότερο, να έχεις 100 ανθρώπους κάτω από τη σκηνή ή χιλιάδες κόσμο να σε παρακολουθεί;

Δεν μου φαίνεται τόσο τρομακτικό πια να έχεις χιλιάδες κόσμο από κάτω. Σίγουρα είναι διαφορετικό και ίσως πιο δύσκολο, γιατί αν έχεις για παράδειγμα 6.000 ανθρώπους από κάτω, πρέπει να τους κερδίσεις, να τους κάνεις να περάσουν καλά, να τους κρατήσεις σε επαφή μαζί σου. Αυτή είναι η δουλειά που καλούμαι να κάνω και πρέπει να την κάνω όσο καλύτερα γίνεται.

Υπάρχει κάποια δύσκολη στιγμή που έχετε ζήσει σε συναυλία;

Nαι έχουμε ζήσει κάποιες δύσκολες στιγμές, όπως καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ, όμως αυτά έχουν συμβεί σε πολλές μπάντες που κάνουν περιοδείες. Όταν ταξιδεύεις ανά τον κόσμο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα. Μπορεί να πετύχεις πολύ άσχημο καιρό, περίεργο ή τρελό κοινό, μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα. Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα για τα πάντα. Επίσης να είσαι οργανωμένος ώστε να μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου αλλά και τον κόσμο που έρχεται να σε ακούσει. Πάντα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι για όλα.

Ποια είναι η κατάσταση της βρετανικής heavy metal σκηνής σήμερα;

Νομίζω ότι τα πράγματα πάνε καλά τώρα, υπάρχουν κάποιες νέες μπάντες που παίζουν καλή μουσική και ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα όμως με το metal, σε κάθε είδος μουσικής μια νέα μπάντα αντιμετωπίζει δυσκολίες μέχρι να βρει τα πατήματά της και το κοινό της. Πάντα συνέβαινε αυτό άλλωστε, όχι μόνο τώρα.

Πώς επιλέγετε το set list μιας συναυλίας; Πώς αποφασίζετε τι να μπει μέσα και τι όχι;

Εξαρτάται το live. Δηλαδή αν παίζουμε σε μια δική μας συναυλία, θα επιλέξουμε καινούρια τραγούδια, ώστε να τα μάθει και ο κόσμος. Αν παίζουμε σε φεστιβάλ θα φτιάξουμε μια λίστα με κομμάτια κλασικά αλλά και καινούρια. Θα φροντίσουμε να εντάξουμε κομμάτια που αγαπάει ο κόσμος και περιμένει να ακούσει και σίγουρα να είναι μια δυνατή και πιο best off συναυλία. Όταν όμως περιοδεύεις για ένα καινούριο άλμπουμ, τότε θα δώσεις βαρύτητα στα καινούρια κομμάτια. Αυτό είναι το μυστικό και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος.

Σε προβληματίζει όλα αυτά που ακούγονται για το ΑΙ και στη μουσική βιομηχανία;

Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα διότι δεν πιστεύω ότι το metal θα επηρεαστεί πολύ από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Περισσότερο προβληματίζομαι με την ψηφιακή εποχή μας και τους υπολογιστές που έχουν μπει στη ζωή και στη μουσική για τα καλά. Αλλά η μουσική δεν βλέπω να αντιμετωπίζει άμεσους κινδύνους, για την ώρα τουλάχιστον.

Ποια θέλετε να είναι η κληρονομιά που θα αφήσουν οι Saxon;

Σίγουρα η μουσική μας και τα τραγούδια μας, τα άλμπουμ που θα αφήσουμε πίσω μας. Αλλά κυρίως η μουσική μας, αυτή που ξεκινήσαμε με πάθος να κάνουμε από τη δεκαετία του ’80. Ήμασταν εμείς, οι Iron Maiden, οι Judas Priest και πιστεύω κάναμε καλά πράγματα.

Τι έχει αλλάξει στους Saxon από τότε;

Όχι πολλά πράγματα. Ίσως ότι πλέον είμαστε περισσότερο διάσημοι σε αρκετές χώρες. Ότι βλέπουμε όλες τις ηλικίες στις συναυλίες μας και ότι πλέον οι fan αντί να αγοράσουν ένα δίσκο, το στριμάρουν ή το κατεβάζουν από το διαδίκτυο. Όσο και να αλλάζουν οι εποχές ή οι άνθρωποι, οι Saxon συνεχίζουν να είναι παρόντες και να συμβαδίζουν, πράγμα πολύ cool πιστεύω.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια που έχετε;

Θα μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε το νέο μας άλμπουμ τον Αύγουστο που πιστεύουμε ότι θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2024. Συνεχίζουμε την περιοδεία μας σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο και στις 7 Ιουλίου θα είμαστε στην Ελλάδα για να παίξουμε κλασικά κομμάτια των Saxon και κάποια καινούρια από το Carpe Diem. Eπίσης, του χρόνου θα κάνουμε περιοδεία για το καινούριο μας άλμπουμ και μπορεί να τα περάσουμε ξανά και από την Ελλάδα!

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες θαυμαστές σας;

Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα που είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος για τους Saxon, είστε υπέροχοι και θα τα πούμε σύντομα από κοντά!

Πληροφορίες συναυλίας

Τιμές Εισιτηρίων

(στις τιμές εισιτηρίων περιλαμβάνεται το κόστος της υπηρεσίας διαχείρισης εισιτηρίων)

Γενική είσοδος: 49,50 ευρώ
Golden Standing: 93,50 ευρώ
VIP (A & B): 93,50 ευρώ

Με κάθε 3 VIP ή Golden Standing εισιτήρια παρέχεται 1 δωρεάν Θέση Στάθμευσης/Parking.

Τα εισιτήρια ROCKWAVE FESTIVAL 2020 & 2021 | DEEP PURPLE εξακολουθούν να ισχύουν για τη νέα εμφάνιση των Deep Purple στο Rockwave Festival 2023! Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια τους, χωρις να απαιτείται μετατροπή τους, κατευθείαν στην είσοδο του χώρου.

Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: viva.gr & hunteragency.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Σε όλα τα Viva Spots
(Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni's)

Δίκτυο Public
Public online: http://tickets.public.gr/
Kαταστήματα Public
https://www.public.gr/templates/publicStorelocator.jsp


Διαβάστε επίσης

Rockwave Festival 2023: Τα ονόματα που θα ανέβουν στη σκηνή με τους Deep Purple

Rockwave Festival 2023: Οι Deep Purple έρχονται στην Ελλάδα τον Ιούλιο