HAUSER
Πηγή: Krisztian Bodis
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο HAUSER στο Newsbomb.gr: «Είναι σαν να κάνω έρωτα με το τσέλο»

O HAUSER είναι ο «ροκ σταρ» του τσέλο! Λίγο πριν ανηφορίσει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού μιλάει στο Newsbomb.gr. 

O Κροάτης τσελίστας ΗAUSER είναι μια μουσική κατηγορία από μόνος του. Τον μάθαμε από το μουσικό δίδυμο 2Cellos οι οποίοι είχαν παίξει και στην Αθήνα ενθουσιάζοντας το ελληνικό κοινό που δεν είχε δει ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο! Ένα βαρύ (και βαρετό για κάποιους) τσέλο να μετατρέπεται μαγικά στα χέρια τους και να ροκάρει με πάθος ή να συγκινεί με κλασικές μελωδίες και μπαλάντες.

Ο ΗAUSER επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσωπικής -πλέον- παγκόσμιας περιοδείας του «Rebel with a cello» και ετοιμάζεται να μας μαγέψει για δύο βραδιές, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, με τη φωτισμένη Αθήνα κάτω από τα πόδια μας.

«Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου! Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν πολλές ομοιότητες. Βασικά έχουν την ίδια θάλασσα. Παραλίες, νησιά. Και οι δύο είναι πανέμορφες χώρες. Επίσης έχουμε τη μεσογειακή κουζίνα και ατμόσφαιρα. Μοιάζουμε πολύ!», μου λέει ο Κροάτης καλλιτέχνης ο οποίος θυμάται με ενθουσιασμό τη συναυλία που είχαν δώσει οι 2Cellos στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το 2014. «Θυμάμαι τον ενθουσιασμό και την αγάπη που παίρναμε από το κοινό κατά τη διάρκεια εκείνης της συναυλίας. Ήμασταν γεμάτοι αδρεναλίνη! Ήταν φανταστικά, μου είχε κάνει εντύπωση και είχα ενθουσιαστεί με το ελληνικό κοινό, μας καλωσόρισε τόσο ζεστά, είναι ένα φανταστικό κοινό!».

Ο HAUSER πλέον έχει αφήσει πίσω του τους 2Cellos και «χτίζει» την προσωπική του πορεία. Μετά την Ελλάδα, θα ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 2024 θα βρεθεί σε Αμερική, Αυστραλία, Ιαπωνία και αλλού. Παράλληλα, ετοιμάζει το επόμενο προσωπικό του άλμπουμ που όπως μου αποκαλύπτει θα είναι «Μια επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή κλασική και ορχηστρική μουσική».

Επαναστάτης

Όσο για τον τίτλο της περιοδείας του «Rebel with a cello» μού εξηγεί ότι «Πάντα ήμουν ένας επαναστάτης! Επαναστατώ ενάντια σε όλους τους ανόητους κανόνες» και όσον αφορά στην κλασική μουσική «υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και κανόνες», όπως μου λέει. «Υπάρχουν περιοριστικές φόρμες και δάσκαλοι που δεν σε αφήνουν να εκφραστείς ελεύθερα μουσικά. Είναι τελείως κλειστόμυαλη αυτή η λογική, με τόσους αχρείαστους κανόνες. Σε κάνει να απογοητεύεσαι», καθώς «Σου μαθαίνουν ότι το τσέλο παίζεται μόνο έναν τρόπο, 100 χρόνια μετά και δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα, καταλήγουν να το καθιερώσουν ως ένα βαρετό μουσικό όργανο που μπορεί να υπάρξει μόνο ως μέρος μιας ορχήστρας».

Όπως γνωρίζουμε όσοι τον παρακολουθούμε από τους 2Cellos μέχρι σήμερα, ο HAUSER ποτέ δεν αντιμετώπισε το τσέλο με όρους και κανόνες κλασικούς. «Εγώ δεν το είδα ποτέ έτσι και δεν το αντιμετωπίζω με αυτή τη λογική. Με το τσέλο μπορείς να κάνεις εκατοντάδες διαφορετικά και υπέροχα πράγματα και είμαι χαρούμενος που μπορώ και το δείχνω αυτό στον κόσμο. Τους δείχνω μια άλλη πλευρά μου. Ίσως να είμαι τελικά ένας ροκ σταρ του τσέλο, δεν ξέρω».

«Αγαπώ αυτό που κάνω και παίζω αυτά που μου αρέσουν. Ασφαλώς με κάνει ευτυχισμένο που αρέσει και στον κόσμο και που έχω την ευκαιρία να εμφανίζομαι σε μεγάλα στάδια σε όλο τον πλανήτη. Μπορώ να πω ότι είναι ένα όνειρο που έχει γίνει πραγματικότητα και πως ζω μια ονειρεμένη ζωή», εξομολογείται.

«Σαν να κάνω έρωτα με το τσέλο»

Η σύνδεση του ταλαντούχου Κροάτη με το τσέλο είναι μοναδική, έως και φλογερή θα λέγαμε. Παίζοντας τη μουσική του, τον βλέπουμε να μεταμορφώνεται. άλλοτε ορμητικός, γεμάτο πάθος και άλλοτε τρυφερός, λυρικός, ρομαντικός.

«Το τσέλο είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό για εμένα, καθώς από όταν ήμουν μικρό παιδί εξέφραζα όλα μου τα συναισθήματα μέσω αυτού. Ξέρεις, μπορείς να εκφραστείς με το τσέλο πολύ περισσότερο από ό, τι με λέξεις. Για εμένα το τσέλο σημαίνει έκφραση, δύναμη, πάθος, είναι η παρηγοριά μου ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Και μέχρι σήμερα κάθε συναίσθημα το εκφράζω μέσα από τη μουσική», εξηγεί.

«Με κατακλύζει το πάθος, όταν παίζω μουσική είναι σαν να κάνω έρωτα με το τσέλο. Στις συναυλίες ο κόσμος μπορεί να νιώσει αυτό το πάθος και τα συναισθήματα και είναι υπέροχο».

Μουσικοί ήρωες

Οι επιρροές του Κροάτη είναι πολλές και προέρχονται από διαφορετικά μουσικά είδη και πεδία. Αυτό οφείλεται στα ακούσματα και τις προτιμήσεις του από παιδί μέχρι σήμερα. Για αυτό άλλωστε και στη μουσική του φαρέτρα περιλαμβάνονται κλασικές μελωδίες, ρομαντικές μπαλάντες, ποπ τραγούδια, δυνατά ροκ κομμάτια! «Οι επιρροές μου προέρχονται από διαφορετικές μουσικές περιοχές. Ποτέ δεν είχα έναν ήρωα, μια επιρροή, ένα είδος. Ήταν ένας συνδυασμός διαφορετικών πεδίων. Άρα, η μουσική μου διαμορφώθηκε από διαφορετικά είδη και νομίζω φαίνεται», σημειώνει.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει επιτύχει σπουδαίες συνεργασίες, όπως με τους Έλτον Τζον, U2, Τζορτζ Μάικλ, Sting, Στίβεν Τάιλερ των Aerosmith, Αντρέλα Μποτσέλι, Red Hot Chili Peppers, και άλλους. Επίσης έχει παίξει σε μεγάλα στάδια του πλανήτη και έχει εμφανιστεί μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο, σε Αμερικανούς προέδρους, στον Βασιλιά Κάρολο, τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο, δηλώνει αρκετά απογοητευμένος από τη σημερινή μουσική βιομηχανία και από τους νεότερους καλλιτέχνες. «Δεν είμαι ικανοποιημένος με τη μουσική βιομηχανία σήμερα. Θεωρώ ότι τα σημερινά τραγούδια δεν είναι το ίδιο καλά με τα παλαιότερα και πως οι σημερινοί καλλιτέχνες δεν είναι τόσο χαρισματικοί όσο οι πιο παλιοί. Δεν υπάρχουν θρύλοι πια», λέει χαρακτηριστικά.

Τον ρωτώ για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) που έχει εισβάλει και στη μουσική: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει παντού και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Χρειαζόμαστε την ανθρώπινη ματιά, την ανθρώπινη ψυχή, την ανθρώπινη καρδιά. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα έχει αυτά».

Για τους Κροάτες χούλιγκαν

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, ρώτησα τον Κροάτη τσελίστα, αν έχει ενημερωθεί για τα άγρια επεισόδια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στις αρχές Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. «Ναι, το έχω μάθει και έχω συγκλονιστεί!», μου απάντησε και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι απεχθάνομαι κάθε μορφή βίας! Είμαι εναντίον της βίας! Είναι φρικτό αυτό που συνέβη, είναι λυπηρό. Είχαμε τη δολοφονία ενός ανθρώπου, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό πουθενά!».

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για τον HAUSER

O Kροάτης έχει ιδρύσει το HAUSER Music Foundation. «Ο σκοπός του είναι να διδάξει τα νέα παιδιά που αγαπούν τη μουσική και ειδικά σήμερα που η μουσική βιομηχανία δεν πάει και τόσο καλά. Σε έναν τόσο παρανοϊκό κόσμο χρειαζόμαστε καλά μορφωμένους ανθρώπους με γερές μουσικές βάσεις, που να γνωρίζουν κλασική μουσική. Απευθυνόμαστε στους νέους ανθρώπους και σε εκείνους που θέλουν εκπαιδευτούν ώστε να μεταδώσουμε τη γνώση της κλασικής μουσικής και στις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας», λέει ο ίδιος.

Να τον πιεις στο ποτήρι...

Επίσης, μας έχει συστήσει το δικό του κρασί καθώς «Η καλή μουσική πηγαίνει με ένα καλό κρασί. Οι άνθρωποι αγαπούν την καλή μουσική όπως αγαπούν το καλό κρασί, μου φάνηκε καλή ιδέα και πολύ ταιριαστό».

HAUSER

Έχει συνηθίσει τις έξαλλες αντιδράσεις και συμπεριφορές από θαυμάστριες. «Νομίζω ότι έχει γίνει μέρος της ζωής και της δουλειάς μου πια, δεν το βλέπω ως κάτι τρελό, ίσως να μην το παρατηρώ τόσο πολύ, ίσως να το έχω συνηθίσει και να μην με εκπλήσσει», μου λέει.

Θα έβλεπε τον εαυτό του και σε ρόλο ηθοποιού. Άλλωστε ο φακός φαίνεται να τον αγαπάει πολύ... «Το έχω σκεφτεί. Θα με έβλεπα ως ηθοποιό γιατί νομίζω ότι το έχω με την υποκριτική. Δεν έχω παίξει ποτέ ως ηθοποιός αλλά θα ενδιέφερε. Άλλωστε όταν είσαι πάνω στη σκηνή και κάνεις μια παράσταση, ερμηνεύεις, παίζεις έναν ρόλο».

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου ανηφορίζουμε στο ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για «δύο μαγικές νύχτες» όπως υπόσχεται ο HAUSER. «Η μουσική είναι ένα ταξίδι πολλών και διαφορετικών συναισθημάτων που το κάνουμε μαζί. Θα ακουστούν όλα τα είδη μουσικής σε μια βραδιά. Θα ζήσουμε όλο το ταξίδι!».

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει το Θέατρο Λυκαβηττού - Ποδαρικό από τον ροκ τσελίστα HAUSER για δύο συναυλίες

To Θέατρο Λυκαβηττού αποκαλύπτεται: Το timelapse που δείνει την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή του

Το ιστορικό Θέατρο του Λυκαβηττού ανοίγει τις πόρτες του: Το πρόγραμμα των συναυλιών

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ