«Παράδειγμα, όχι μαστίγιο»: Τελικά οι πολύ αυστηρές ποινές προστατεύουν τα ζώα ή μήπως όχι;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Παράδειγμα, όχι μαστίγιο»: Τελικά οι πολύ αυστηρές ποινές προστατεύουν τα ζώα ή μήπως όχι;

Δεν έχουν τέλος τα θλιβερά και νοσηρά περιστατικά κακοποίησης ζώων στη χώρα μας, αν και εδώ και δύο χρόνια ισχύει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους, ίσως το πιο αυστηρό της Ευρώπης. Το ζήτημα, έχει ανοίξει και για τους νομικούς κύκλους στη χώρα μας, ενώ το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιείται μεγάλο νομικό συνέδριο με αντικείμενο ακριβώς αυτό. 

Ποινή κάθειρξης έως 15 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον 30.000 ευρώ για τη θανάτωση ή κακοποίηση ζώου. Ο Νόμος 4830/2021 είναι από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο, όσον αφορά στην προστασία των ζώων και στην τιμωρία των κακοποιητών και όταν ψηφίστηκε, χαιρετίστηκε από το σύνολο του φιλοζωικού, και όχι μόνο, κινήματος.

Και μοιάζει λογικό. Κάπου η Πολιτεία έπρεπε να παρέμβει και μάλιστα πολύ δραστικά, ώστε να περιοριστούν τα νοσηρά, προσβλητικά για τον πολιτισμό μας, περιστατικά σαδιστικής, σε πολλές περιπτώσεις, κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης των αθώων συνοδοιπόρων μας.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί σε πλείστες όσες περιπτώσεις, η αυστηρή νομοθεσία δεν στέκεται ικανή για να αποτρέψει αποτελεσματικά τους ψυχιατρικά διαταραγμένους εγκεφάλους που βρίσκουν χαρά με τον πόνο των πιο αδύναμων, που δεν έχουν φωνή, των ζώων εν προκειμένω, ενώ όπως διατείνονται οι ψυχολόγοι, ο κακοποιητής ενός ζώου είναι εν δυνάμει και κακοποιητής ανθρώπου.

Το άλλο ζήτημα, είναι το κατά πόσο «δίκαιος» είναι ο συγκεκριμένος νόμος, κατά αναλογικότητα, δηλαδή αν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, τον πολιτισμό της και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, παράλληλα φυσικά με την προστασία των ζώων, που είναι και το ζητούμενο τόσο του νομοθέτη, όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας του υγιούς μέρους της κοινωνίας μας.

Ο 4830/2021 όσο και η θέση των ζώων ως υποκείμενα ή αντικείμενα δικαίου, είναι το αντικείμενο του μεγάλου συνεδρίου, πρώτου στο είδος του, που πραγματοποιείται το πρωί του Σαββάτου 16/12/2023 στην Εθνική Πινακοθήκη, με τη συμμετοχή καταξιωμένων νομικών, πρώην υπουργών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών και υπό τη διοργάνωση των «Συνηγόρων για τα Ζώα Ελλάδος».

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τον Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο,
Διδάκτωρ Νομικής στο ΔΠΜΣ «Ζώα, Ηθική, Δίκαιο και Ευζωία» του ΕΚΠΑ,
Δικηγόρο, ο οποίος μας ανέλυσε το ισχύον νομικό πλαίσιο, όσο και τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του, με γνώμονα πάντα τη μέγιστη και πιο αποτελεσματική προστασία των ζώων, σε συνάρτηση ωστόσο με τα νομικά κεκτημένα της κοινωνίας και του πολιτισμού μας.

«Πρόκειται για μια τομή στον κλάδο του Δικαίου, που καινοτομεί και προηγείται της κοινωνίας, συχνά όμως έρχεται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα πολλών πολιτών. Κι αυτό διότι κάποιες προβλέψεις του συνιστούν αξιολογικές αντινομίες. Δηλαδή, κάποιες διατάξεις του τιμωρούν πιο αυστηρά τη βλάβη κατά ζώου, παρά κατά ανθρώπου, για την ίδια ακριβώς πράξη. Έτσι, το ζωοφιλικό μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο νόμος, δεν γίνεται δεκτό από την ευρύτερη κοινωνική στήριξη, ενώ οι διοικητικές ποινές μπορεί να παραβιάζουν και την αρχή της αναλογικότητας», κρίνει ο νομικός, ο οποίος θα είναι και ομιλητής στο συνέδριο.

«Χαιρετίζουμε την ποιοτική μετάβαση που έχει γίνει με τον Νόμο 4830/2021 που προβλέπει ότι το ζώο χρήζει ειδικής αντιμετώπισης στον νομικό μας πολιτισμό. Ο στόχος είναι όμως να διορθωθούν οι όποιες υπερβολές, διότι η υπερβολική τιμωρητικότητα καταλήγει σε μη εφαρμογή του Νόμου. Ο Νόμος έχει διδακτικό χαρακτήρα αλλά η ορθή διδαχή γίνεται με το παράδειγμα και όχι με το μαστίγιο. Το επόμενο είναι να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο ποια είναι ακριβώς η θέση των ζώων στο νομικό μας σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε τη συνέντευξη του Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου στο Newsbomb.gr:

Το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Πρόγραμμα συνεδρίου

Διαβάστε επίσης

Peter Singer: Ο παγκόσμιος θεμελιωτής των δικαιωμάτων των ζώων ανοίγει τα χαρτιά του στο Newsbomb.gr

«HIDDEN»: Η σοκαριστική έκθεση φωτογραφίας για όσα φοβόμαστε να δούμε

Ρεπορτάζ Newsbomb: Το προφίλ του κακοποιητή ζώων και γιατί το επόμενο γατάκι μπορεί να είσαι εσύ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ