ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εκλογές 2019 - Αλέξανδρος Μωραϊτάκης στο Newsbomb.gr: «Θέλω παθιασμένα να προσφέρω στην Ελλάδα»

Εκλογές 2019 - Αλέξανδρος Μωραϊτάκης στο Newsbomb.gr: «Θέλω παθιασμένα να προσφέρω στην Ελλάδα»

Εκλογές 2019: Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr  παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Διακεκριμένος οικονομολόγος με άριστη γνώση της οικονομίας μας εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική καθώς και δικές του θέσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών. 

«Δεν μπορώ να βλέπω την καταστροφή της πατρίδος μου και να κάθομαι αδρανής στον καναπέ ενώ μπορώ να βοηθήσω. Πιστεύω αυτό που είπε ο Κένεντι "Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα αλλά ρώτα τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου"» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραϊτάκης.

Ο υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία μας εξηγεί πώς οι γνώσεις του στην οικονομία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά ώστε να λυθούν τα μείζονα προβλήματα της πρώτης εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη στο Newsbomb.gr:

Τι σας έκανε να αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την πολιτική και να είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στις 07/07 στην Ά Αθήνας με τη ΝΔ ;

- Οι λόγοι που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική και να θέσω υποψηφιότητα στην Ά Αθήνας , ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι:

1. Το αντικείμενο της εργασίας μου ασχολείται με τα θέματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή μακροοικονομικά , μικροοικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματαγορές, κεφαλαιαγορές . Δεν μπορώ να βλέπω την καταστροφή της πατρίδος μου και να κάθομαι αδρανής στον καναπέ ενώ μπορώ να βοηθήσω. Πιστεύω αυτό που είπε ο Κένεντι «Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα αλλά ρώτα τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου». Επιπλέον, πιστεύω αυτό που είπε ο Δημοσθένης «δη δει χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων». Φιλοδοξία μου και δυνατότητα μου είναι να βελτιώσω τα οικονομικά της Ελλάδος και να διαχυθούν τα χρήματα στην ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, τις λέσχες φιλίας που πήγαιναν οι γονείς μου και την κοινωνική αλληλεγγύη. Θέλω οι συμπολίτες μου να μου δώσουν την δύναμη να τους προσφέρω την γνώση και εμπειρία μου , υποσχόμενος ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους.
2. Η αγάπη μου για την πατρίδα και η ευαισθησία μου για τους συνανθρώπους μου που πλήττονται από την κρίση εδώ και εννέα χρόνια. Η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό με πληγώνει όπως και ιδιαίτερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τιμημένα γηρατειά. Μεγάλη χαρά παίρνουμε οικογενειακά όταν προσφέρουμε και η προσφορά μας πιάνει τόπο. Αγαπώ την Αθήνα που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένεια μου.
3. Θέλω παθιασμένα να προσφέρω με τη χάρη του Θεού. Να νιώθουν τα παιδιά μου την ηθική ικανοποίηση που ένιωθα όταν ήμουν μικρός και μου επαινούσαν τον παππού μου που τους βοήθησε στη κατοχή.
4. Η δυνατότητα που έχω λόγω γνώσης , εμπειρίας και τεχνογνωσίας να προσφέρω λύσεις υπέρ των οικονομικών της πατρίδος μας και της επιτυχίας μας στο διεθνή οικονομικό στίβο.
5. Η πρόσβαση μου σε κορυφαίους παράγοντες των θεσμών και της Ε.Ε μου δίνουν μαζί με τα επιχειρήματα που προκύπτουν από την τεχνογνωσία της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, τη σύμφωνη γνώμη τους, σε θέματα που λένε όχι σε μη επαΐοντες υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Η μεγάλη μου επιθυμία να συμβάλλω στη προσφορά ασφαλείας στους κατοίκους της Ά Αθήνας που πλήττονται από το φόβο της εγκληματικότητας, την ανομία και τα άλυτα θέματα της καθημερινότητας.

Οι γονείς στην Αθήνα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, περάσατε δύσκολα χρόνια και μάλιστα παράλληλα με τις σπουδές σας εργαζόσασταν στην Εμπορική Τράπεζα, προκειμένου να συντηρήσετε τον εαυτό σας αλλά και την οικογένειά σας. Πως καθόρισαν αυτά τα νεανικά χρόνια την μετέπειτα στάση σας στη ζωή, την κοινωνία, τη δουλειά σας;

Με έκαναν να δίνω πρωτεύουσα αξία και σπουδαιότητα στον άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών του. Μου έδωσαν εμπειρίες και γνώσεις σε μικρή ηλικία. Από 18 ετών εργάζομαι και σπουδάζω ταυτόχρονα. 27 ετών ήμουν διευθυντής εξαγωγών και γνώρισα όλο τον κόσμο. Ξεκίνησα να εργάζομαι από ανάγκη αλλά στη συνέχεια έγινε τρόπος ζωής και ευχαρίστηση. Σημαντικός σταθμός στη ζωή μου ήταν η εκπαίδευση μου στις ΗΠΑ από τη Merrill Lynch που έγινε με υποτροφία της εταιρίας. Συναισθηματικός σταθμός απετέλεσε οι ευχές που μου έδιναν οι γειτόνισσες για τον αποβιώσαντα παππού μου που τους βοηθούσε στην περίοδο της κατοχής. Έτσι μου δημιουργήθηκε πολύ έντονα η διάθεση της κοινωνικής προσφοράς και της διαχρονικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο μου . Πάντοτε έχω ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε όλα τα θέματα.

Εκείνη την περίοδο της βουλευτικής σας θητείας το 2014 τα Μέσα Ενημέρωσης σας χαρακτήρισαν ως «Προφήτη» Οικονομολόγο, αφού οι προβλέψεις σας, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις και τα άρθρα σας για την πορεία της οικονομίας και τις μετέπειτα εξελίξεις, σε ανύποπτο χρόνο, επιβεβαιώθηκαν. Επίσης, στη πολυπληθή προχθεσινή συγκέντρωση σας ο κ. Χαρδούβελης απεκάλυψε ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σας έχει χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο οικονομολόγο. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε, πως βλέπετε την οικονομία της Ελλάδας;

Το ότι προέβλεψα την κρίση και με αποκάλεσαν ''προφήτη'' οικονομολόγο το 2014 δεν ήταν δύσκολο διότι οι οικονομικές γνώσεις σε βάθος και πλάτος αποτελούν αντικείμενο της εργασίας μου. Ως προς το μέλλον , εάν εκλεγεί με την χάρη του Θεού αυτοδύναμος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτοδυναμία συνεπώς της ΝΔ θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα σελίδα πολλά υποσχόμενη για το μέλλον της πατρίδος μας. Συνέχιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει τώρα , η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει περισσότερο , η υγεία και η παιδεία χειροτερεύουν. Η μεσαία τάξη έχει υπερφορολογηθεί και θέλει άμεσα λύσεις. Ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο μου θα προσθέσει αξία στην ψήφο τους και η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει έναν άνθρωπο της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας με πετυχημένη εμπειρία και τεχνογνωσία. Θα είμαι πάντοτε δίπλα στους συμπολίτες μου. Καλοσύνη τους πάντως θεωρώ τα λόγια του κ. Χαρδούβελη και του πρώην πρωθυπουργού για την ταπεινότητα μου.

Η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως σημειώνετε στην προσωπική σας ιστοσελίδα. Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις και προτάσεις ώστε να επιλέξουμε τον σωστό δρόμο;

Το πρόγραμμα της ΝΔ με εκφράζει και το προσυπογράφω. Προέκυψε από συνεισφορά εκατοντάδων ειδικών. Προσθέτω και επιπλέον προτάσεις όπως μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν ειδικές κλαδικές οικονομικές ζώνες σε κλάδους που τώρα δεν έχουμε παρουσία ως χώρα, με ανταγωνιστική φορολογία , ευνοϊκή για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις καθώς και επιπλέον με απλά θεσμικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα τόπο διαμονής πλουσίων κατοίκων Ευρώπης και Τρίτων Χωρών κατά τα πρότυπα της Κύπρου , της μεγάλης Βρετανίας , του Μονακό , της Πορτογαλίας , της Ιταλίας κλπ . Τα οφέλη θα είναι ετησίως πάνω από 5 δις μόνο από αυτούς τους δύο παράγοντες που θα διαχυθούν σε όλο τον πληθυσμό και κυρίως σε νομικές- ιατρικές - εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στην εστίαση, σε ακίνητα κλπ .

Έχετε εργαστεί, για πολλά χρόνια και σε καίριες θέσεις, στον χρηματοοικονομικό χώρο. Πώς θα διοχετεύσετε την πείρα σας και τις εξειδικευμένες γνώσεις σας εφόσον εκλεγείτε;

Οποιαδήποτε θέση και αν μου εμπιστευθεί ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης θα φανώ αντάξιος. Προφανώς στα θέματα αγοράς και πραγματικής οικονομίας το έργο μου θα είναι περισσότερο αποδοτικό για την πατρίδα μας. Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις , να επιτύχουμε ανάπτυξη , να προσφέρουμε καλοπληρωμένες δουλειές, να προσέξουμε τα οικονομικά των τιμημένων γηρατειών, των αστυνομικών και γενικά των ειδικών μισθολογίων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη, που πλήττεται από την υπερφορολόγηση και από πλήθος δυσμενών ρυθμίσεων . Έχω πολλές εφαρμόσιμες ιδέες που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν με επιτυχία άλλες χώρες.

Τι προσόντα πρέπει να έχει ο Υπουργός Οικονομικών;

Είναι ζωτικής σημασίας να τοποθετούνται στις θέσεις ευθύνης που άπτονται της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής πρόσωπα που προέρχονται από την πραγματική αγορά με εμπειρία και γνώση της καθημερινότητας της Οικονομίας αλλά και των μηχανισμών και της λειτουργίας των αγορών.
Η υψηλή επιστημονική θεωρητική κατάρτιση δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε ορθότερες για την Οικονομία αποφάσεις όταν πρέπει εκτός των "ceteris paribus" μαθηματικών μοντέλων για επιμέρους τομείς της Οικονομίας, να συνυπολογίζονται και σύνθετες παράμετροι καθώς και οι επιπτώσεις στους λοιπούς τομείς της Οικονομίας αλλά και της Κοινωνίας.
Δεν είναι αρκετή η εξειδίκευση στην μακροοικονομία για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται παράλληλα και γνώση των φορολογικών θεμάτων, της λειτουργίας των αγορών, της μικροοικονομίας αλλά και συνυπολογισμός των επιπτώσεων των όποιων αποφάσεων στην Κοινωνία. Αυτό όμως προϋποθέτει εμπειρία και γνώση σε πραγματικές συνθήκες Οικονομίας και όχι συνθήκες εργαστηρίου, όπου όλοι οι πειραματισμοί είναι επιτρεπτοί γιατί αν δεν πετύχουν απλώς εγκαταλείπονται και ξεκινούμε νέα πειράματα από την αρχή. Οι άριστοι της αγοράς, και επιμένω στον όρο αυτό, που διαθέτουν πετυχημένη με αποδείξεις εργασιακή εμπειρία, που κατά την άποψή μου είναι απαραίτητη, βαθιά και σφαιρική γνώση όλων των πολύπλοκων θεμάτων, ηγετικές ικανότητες και διοικητική εμπειρία είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας που έχει δεινοπαθήσει από τους πειραματισμούς άπειρων θεωρητικών οικονομολόγων με λαμπρούς τίτλους σπουδών, να δώσουν την ώθηση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του υπερπλεονάσματος μέσω της υπερφορολόγησης;

• Τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ του «υπερπλεονάσματος» μέσω υπερφορολόγησης στραγγίζουν την πραγματική οικονομία και την καταδικάζουν σε υπανάπτυξη. Άλλωστε, το κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιεί τα χρήματα των πολιτών του με αντιπαραγωγικό τρόπο, στις πλείστες των περιπτώσεων (π.χ. άχρηστοι διορισμοί, ζημιές κρατικών εταιρειών, κατασπατάληση πόρων). Επενδύσεις δεν γίνονται και η Ελλάδα βλέπει την ψαλίδα από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης να διευρύνεται και τις βαλκανικές χώρες να την προσεγγίζουν. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης, θα μας ξεπεράσουν σε λίγα χρόνια.
• Ατονεί το κίνητρο των πολιτών για εργασία για τους συνεπείς φορολογούμενους και συνήθως για τους πιο ικανούς, με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό για το σύνολο της κοινωνίας.
• Αυξάνεται το κίνητρο «μαύρης» -και άρα αφορολόγητης- εργασίας.
• Ικανοί ελεύθεροι επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων κατευθύνονται στο εξωτερικό, όπου εισπράττουν πολύ υψηλότερες αμοιβές, ακόμη και αν οι εργοδότες τους καταβάλλουν το ίδιο συνολικό τίμημα.
• Ειδικότερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσελκύσουν στελέχη από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα χάνουν τα στελέχη που έχουν εκπαιδεύσει με κόπο, μόλις τα τελευταία «μάθουν τη δουλειά».
• Επηρεάζονται αρνητικά όλες οι εισοδηματικές τάξεις και κυρίως συνθλίβεται η μεσαία… Σύμφωνα με το παράδειγμα, αν κάποιος μισθωτός θέλει να έχει ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα 31.524 ευρώ (γύρω στις 2.600 ευρώ μηνιαίως), θα πρέπει να πείσει τον εργοδότη του να του καταβάλλει ετησίως 89.265 ευρώ…!!
Η μείωση του αφορολόγητου που δέχθηκε η ηγεσία του Υπουργείου της χώρας μας από 8.600 ευρώ σε 5.600 ευρώ θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τους χαμηλόμισθους. Δεν επιχειρηματολόγησαν στους δανειστές μας ότι 19.500 ευρώ είναι το αφορολόγητο στην Κύπρο με φορολογικό συντελεστή 12,5% και 10% ο φορολογικός συντελεστής στη γειτονική Βουλγαρία. Τα ανώτατα στελέχη του ESM σε συζήτηση που είχα προσωπικά, μου τόνισαν ότι τα πειστικά επιχειρήματα που εγώ τους είπα δεν τα άκουσαν από τους επισήμους διαπραγματευτές της κυβέρνησης.
• Υπάρχει και κάτι ακόμη, που αν και πολύ σημαντικό, ελάχιστα συζητείται: Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε εκτεταμένη διαφθορά. Για παράδειγμα, οι απίστευτοι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα και τσιγάρα έχουν ως αποτέλεσμα (εκτός των άλλων) τη δημιουργία ενός πολύ εκτεταμένου κυκλώματος λαθρεμπορίου γύρω από αυτά τα προϊόντα.
• Τελευταία αλλά πολύ σημαντική παρενέργεια είναι η μεγάλη δυσκολία έως αδυναμία ελληνικών εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Η υπερφορολόγηση, οι υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ συντελούν σε διαμόρφωση ενός πολύ υψηλού και μη ανταγωνιστικού κόστους σε μια σειρά ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών που ανταγωνίζονται ξένα προϊόντα ή υπηρεσίες, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ξένες χώρες που ανταγωνιζόμαστε δεν έχουν αυτές τις υπερβολικές επιβαρύνσεις που ανεβάζουν το κόστος. Είναι δε η αύξηση των εξαγωγών κατά 30% ετησίως απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα μας σε οικονομική κατάσταση που είχαμε και χάσαμε. Η σημασία των ειδικών χαμηλών φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών για εξαγωγές παραβλέπεται αλλά αποτελεί βασικό τομέα άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής. Ούτε σε αυτό το θέμα δεν καταφέραμε να πείσουμε τους δανειστές μας ενώ έχουν δεχθεί ειδικές φορολογικές με εκπτωτικούς φορολογικούς συντελεστές ζώνες για Ιρλανδία, Πολωνία κ.λπ

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

Διαβάστε επίσης:

Κρυφές δημοσκοπήσεις: Αυτή είναι η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Εκλογές 2019 -ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Από σήμερα (5/7) τα εκπτωτικά εισιτήρια

Σχετικές ειδήσεις