ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ήρθε το ατομικό ρολόι νέας γενιάς

Ήρθε το ατομικό ρολόι νέας γενιάς

Ένα νέο ατομικό ρολόι από υττέρβιο κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ στην ακρίβεια μέτρησης χρόνου.

Η διάρκεια ενός δευτερολέπτου, ορίζεται επιστημονικά ως 9.192.631.770 παλινδρομήσεις του στοιχείου καισίου ανάμεσα σε δύο καταστάσεις. Ένα ατομικό ρολόι καισίου μπορεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο χάνοντας ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια, δε μπορεί όμως να διαιρέσει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από τη συχνότητα ταλάντωσής του, περιορίζοντάς την ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου ενός ευαίσθητου πειράματος.

Το υττέρβιο, χρειάζεται 518 τρισεκατομμύρια ταλαντώσεις για να μετρήσει ένα δευτερόλεπτο, ταλαντώνεται περίπου 100.000 φορές πιο γρήγορα από το καίσιο δηλαδή.

Για την κατασκευή του, η ομάδα των επιστημόνων έψυξαν 10.000 άτομα υττερβίου σε θερμοκρασία 10 χιλιοστών του Κέλβιν, σχεδόν ως το απόλυτο μηδέν.

Αν και το νέο ρολόι κατέχει την πρωτιά σε ακρίβεια, οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη την αξιοπιστία του. Σε περίπτωση που λυθεί αυτή η αβεβαιότητα, ίσως εκτοπίσει τα ατομικά ρολόγια καισίου, ενώ μπορεί το δευτερόλεπτο να ορισθεί εκ νέου με βάση τη συχνότητα παλινδρόμησης του υττερβίου.