ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρομπότ θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού σας (video)

Ρομπότ θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού σας (video)

Η τρίτη γενιά των ρομποτικών μηχανών που προγραμματίζονται για να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού είναι γεγονός! Η αποκάλυψη έγινε από επιστημονική ομάδα που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ στα πλαίσια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Το project στοίχησε συνολικά 350.000 λίρες και ο Μπόρις είναι και επίσημα το πρώτο ρομπότ παγκοσμίως που έχει μάθει να χειρίζεται άγνωστα αντικείμενα με χαρακτηριστική επιδεξιότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ομάδας, Jeremy Wyatt, ο Μπόρις διαθέτει αισθητήρες που του επιτρέπουν να παρατηρεί τα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο. Διαθέτει χέρια με πέντε δάχτυλα, ενώ οι αισθητήρες του είναι προσαρμοσμένοι στο πρόσωπο και τους καρπούς του.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Μπόρις σε δέκα δευτερόλεπτα μπορεί να σκεφτεί μέχρι και χίλιους πιθανούς τρόπους ώστε να κινηθεί με το αντικείμενο που κρατάει και να πετύχει το στόχο του. Μάλιστα, το BBC αναφέρει πως μπορεί να αποφεύγει και εμπόδιο φτάνοντας με ευκολία στον προορισμό του.

«Δεν έχει προγραμματιστεί απλά για να ανασηκώνει αντικείμενα αλλά για να μαθαίνει το πως να τα μεταχειρίζεται», τόνισε ο Watt στις δηλώσεις του στον Τύπο. Ο τελικός στόχος της ομάδας είναι να μπορέσει να εκπαιδεύσει το ρομπότ να γεμίζει πλυντήρια πιάτων. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος, αφού η ομάδα υποστηρίζει ως θα γίνει μέσα στο επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Το ρόβερ Curiosity έφθασε στον προορισμό του, το βουνό «Σαρπ» του Άρη