ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οι ελληνικές λίμνες των... Δράκων (pics)

Οι ελληνικές λίμνες των... Δράκων (pics)

Μοναδική ομορφιά και σπάνια φύση που καθηλώνει τους τυχερούς επισκέπτες της περιοχής.


της Ελένης Αρλετή

O λόγος για τις Δρακόλιμνες στα βουνά της Ηπείρου, στην Γκαμήλα και τον Σμόλικα. Oι αλπικές αυτές λίμνες αποτελούν συχνό προορισμό εξερεύνησης για τους λάτρεις της ορειβασίας και τους φυσιολάτρες.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, της ψηλότερης κορυφής της Τύμφης, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρα βορειοανατολικά της κορυφής της Αστράκας και νότια της μονής Στομίου.

251874 3838339553467 1947885402 n

Είναι μια από τις "μαγικές" λίμνες των Δράκων! Στα νερά της ζουν οι γνωστοί αλπικοί Τρίτωνες. Πρόκειται για μικρά αμφίβια μεγέθους περίπου 10 εκατοστών που μοιάζουν με δράκους, έχουν καστανόμαυρη ράχη και είναι από τα προστατευόμενα είδη άγριας ζωής στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως προέρχονται από την εποχή των Δεινοσαύρων.

Alpenmolch Alpine Newt Triturus alpestris

(φωτό Τρίτωνα από wikipedia)

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας είναι ιδανικός προορισμός για ορειβάτες, απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας και τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Τα τοπία της διαδρομής κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα ενώ ο τελικός προορισμός δικαιώνει και τους πιο απαιτητικούς.

562549 3838362434039 1282033609 n

Η άλλη Δρακόλιμνη σε υψόμετρο 2.150 μ. βρίσκεται στην κορυφή του Σμόλικα του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Στη δρακόλιμνη του Σμόλικα απαντώνται επίσης αλπικοί Τρίτωνες ενώ δυστυχώς πέρυσι για τρίτη φορά βρέθηκαν εκατοντάδες νεκρά αμφίβια.

Έαν αποφασίσετε να οργανώσετε μια εκδρομή εκεί μην παραλείψετε να περάσετε από τα γραφικά Ζαγοροχώρια και την όμορφη Κόνιτσα. Τοπία, φιλοξενία και φαγητό θα σας ανταμείψουν!