ΦΑΡΜΑΚΟ

Ψηφιακές κλινικές μελέτες με τεχνητή νοημοσύνη και data scientists

Ψηφιακές κλινικές μελέτες με τεχνητή νοημοσύνη και data scientists
NEWSBOMB.GR/ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η πανδημία του COVID- 19 στο έργο των κλινικών μελετών, ως παράπλευρη απώλεια αλλά και την ανάγκη οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποκτήσουν μία ασθενοκεντρική κουλτούρα, επεσήμαναν οι ομιλητές, στη διάρκεια του τελευταίου session «Κλινικές μελέτες: η μεγιστοποίηση της αξίας τους» της διαδικτυακής ημερίδας του ΣΑΦΕΕ, που οργάνωσε ο Σύλλογος την Πέμπτη (18/06/2020).

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα θετικά που αποκομίσαμε ως Ελλάδα από τη διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που είναι αναμφισβήτητα η ψηφιακή ενηλικίωση του κράτους αλλά και η ανάγκη για ένα ψηφιακό μοντέλο κλινικών μελετών, που θα βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον τους ασθενείς, τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής από την πλευρά της, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός innovation forum, το οποίο θα καταγράφει τις ανάγκες όλων των φορέων που εμπλέκονται στις κλινικές μελέτες, με στόχο να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία με αξιοπιστία και ακεραιότητα. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για εικονικές κλινικές μελέτες – virtual trials και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ελπιδοφόρο νέο για τους ασθενείς, αλλά και όλο το σύστημα. Γενικότερα πάντως, οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τις κλινικές μελέτες, θα πρέπει να γίνουν data scientists, όπως σημείωσαν οι ομιλητές.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλά αρνητικά ακόμη στοιχεία, όπως η αναπροσαρμογή των συμβάσεων των κλινικών μελετών και ζητήματα που έχουν νομοθετηθεί από το 2019 και δεν εφαρμόζονται, καθώς και η ανάγκη για απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Οι αδύναμοι κρίκοι στις κλινικές μελέτες, είναι τα nοσοκομεία και οι ΥΠΕ. Υπάρχει ανάγκη για ένα σταθερό περιβάλλον στο θέμα των κλινικών μελετών, ενώ όπως τονίστηκε, μόνο το 30% των μελετών είναι αξιόπιστο. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει κέντρο αναφοράς για κλινικές μελέτες, ενώ αυτές είναι και δείκτης αξιολόγησης για τα νοσοκομεία.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην αρχή του session ο συντονιστής κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, «ζούμε σε ένα νοσοκομειακοκεντρικό σύστημα, ενώ η αντίληψη του ανθρώπινου δυναμικού για τις μελέτες, διαφέρει πολύ και δεν έχει επισημανθεί η εμπλοκή άλλων φορέων που είναι κρίσιμη. Οι κλινικές μελέτες μπορούν να προσφέρουν ευρωστία στα νοσοκομεία και γενικότερα, αποτελούν δείγμα ευρωστίας και ανάπτυξης της χώρας. Επίσης, αποτελούν στοιχείο αναγνωρισιμότητας και επιστημονικής αξίας».

Αυτή την στιγμή, τρέχουν πάνω από 2.000 κλινικές μελέτες παγκόσμια για τον κορονοϊό, σε κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν και Έλληνες, όπως σημείωσε ο συντονιστής, προσθέτοντας, ότι ξαφνικά γίναμε όλοι μύστες, γύρω από τα φάρμακα που πρωταγωνιστούν στη θεραπεία για τον COVID 19, όπως χλωροκίνη, δεξαμεθαζόνη και άλλοι βιολογικοί παράγοντες.

Ο κ. Παπαταξιάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στον τομέα των κλινικών μελετών, ενώ πλέον τα πανεπιστήμια απενεχοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ίδια λογική απενοχοποίησης επίσης, βρίσκεται και το επάγγελμά μας – όσων εργαζόμαστε στην φαρμακευτική βιομηχανία- τόνισε ο συντονιστής, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν συμβαίνει το ίδιο, με την γραφειοκρατία, που παρέμεινε η ίδια.

Η κυρία Βαρβάρα Μπαρούτσου παθολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.), στην παρέμβασή της, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν κλινικές δοκιμές, αν δεν έχουμε έρευνα στην χώρα μας. Χρειαζόμαστε μία ασθενοκεντρική κουλτούρα και συνεχιζόμενη εκπαίδευση, για να προσφέρουμε με την κλινική ανάπτυξη φαρμάκων.

Για να αναπτύξουμε ένα φάρμακο, χρειαζόμαστε 5 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αλγορίθμους και μοντέλα προκειμένου να αναπτύξουμε νέα φάρμακα.

Οι ασθενείς δεν γνωρίζουν που γίνονται οι κλινικές μελέτες γι’ αυτούς. Σήμερα ωστόσο, διαθέτουμε predective analytics και καταφέρνουμε να αυξήσουμε την στρατολόγηση ασθενών κατά 15%, προκειμένου να συμμετάσχουν στις κλινικές μελέτες».

Η είδηση ωστόσο ήρθε λίγο πριν κλείσει την παρέμβασή της, σημειώνοντας, ότι «ως ΕΛΕΦΙ, ανακοινώνουμε ένα Ιnnovation Forum με στόχο να καταγράψουμε τις ανάγκες, να αξιολογήσουμε αξιολογούμε και να συζητούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος μας είναι αυτή η Επιτροπή, να λειτουργήσει συμβουλευτικά, και να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπιστία και ακεραιότητα. Τόνισε ακόμη, ότι το INNOVATION FORUM θα είναι ανοιχτό, ενώ το στοιχείο που πρέπει να αλλάξει είναι η κουλτούρα και η συμπεριφορά μας.

Από την πλευρά της, η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος Συλλόγου CRO's - HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρίας "Coronis Research Α.Ε." στην παρέμβασή της, ανέφερε, ότι η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας, ήταν η αφορμή, για να μιλούν όλοι για τις κλινικές μελέτες, ωστόσο πολλές επισκέψεις μελέτης χάνονται στα νοσοκομεία, ενώ η επιτήρηση της μελέτης δεν μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά, όπως είπε.

Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι κλινικές μελέτες μειώθηκαν κατά 30%, ενώ η προτεραιότητα αφορά μελέτες που σχετίζονται με τον COVID 19 και σοβαρές ασθένειες. Η μείωση αυτή των κλινικών μελετών, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως είπε, και έπληξε κυρίως χώρες με σοβαρό πρόβλημα πανδημίας, όπως η Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:

Απαγωγή Μαρκέλλας: Αυτή είναι η 33χρονη που άρπαξε το κορίτσι (pics)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr