ΦΑΡΜΑΚΟ

Ευρωπαίοι αξιολογητές στον ΕΟΦ - «Πέρασε» με επιτυχία σε όλους τους δείκτες

ΕΟΦ
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με χρήση εξειδικευμένου προτύπου ερωτηματολογίου
INTIME NEWS

Τριμελής ομάδα Ευρωπαίων αξιολογητών βρέθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Αρχών Υγείας (Benchmarking of European Medicines Agencies, BEMA)

Σκοπός της συγκριτικής αξιολόγησης είναι ο εντοπισμός αποτελεσματικών και αποδοτικών προσεγγίσεων και μεθόδων, που να επιτρέπουν την ενίσχυση της αποδοτικότητας με την παράλληλη βελτίωση της ποιότητας. Ο απώτερος στόχος της αξιολόγησης μέσω του ΒΕΜΑ, είναι η διασφάλιση της παροχής ισότιμων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από τον εκάστοτε Οργανισμό Φαρμάκων, στον Ευρωπαίο πολίτη.

Η αξιολόγηση συμπεριέλαβε το σύνολο των διεργασιών που σχετίζονται με τη γενικότερη οργάνωση του ΕΟΦ (στρατηγικό σχεδιασμό, διάθεση πόρων, παρακολούθηση και μέτρηση διεργασιών, εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού, κ.ο.κ.) καθώς και με ειδικά θέματα πεδίου εφαρμογής του Οργανισμού (παραλαβή και διοικητικός έλεγχος αιτημάτων, αξιολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων –ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης, αδειοδότηση, φαρμακοεπαγρύπνηση, επιθεώρησηκαι έλεγχο της αγοράς).

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με χρήση εξειδικευμένου προτύπου ερωτηματολογίου το οποίο απαρτίζεται από συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης, βασισμένους στις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO9004:2018. Σκοπός των αξιολογητών ήταν να καταλήξουν σε μια κρίση για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των διεργασιών του Οργανισμού και για την ωρίμανση των συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, μέσω των οποίων οι διεργασίες αυτές διασφαλίζονται. Κατά την αξιολόγηση, η Διοίκηση και τα στελέχη του ΕΟΦ παρουσίασαν τη θέση του Οργανισμού σε κάθε δείκτη, προσκομίζοντας αντικειμενικά στοιχεία (αρχεία, νομοθετήματα, εγχειρίδια λειτουργίας, διαδικασίες, πρακτικά, αποτελέσματα μετρήσεων, κ.ο.κ.), ανάλογα με τις απαιτήσεις των αξιολογητών.

O ΕΟΦ ολοκλήρωσε την αξιολόγηση με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες. Ισχυρή πεποίθηση της Διοίκησης και των στελεχών του Οργανισμού, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, είναι ότι πολλές πρακτικές του Οργανισμού θα αποτελέσουν υπόδειγμα για άλλους Εθνικούς Οργανισμούς Φαρμάκων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.