ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελπιδοφόρο χάπι κατά του καρκίνου σκοτώνει συμπαγείς όγκους - Πήρε το όνομα ενός μικρού κοριτσιού

καρκίνος
Η ερευνητική θεραπεία δοκιμάζεται σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.
AP

Το πειραματικό φάρμακο μπορεί να ανοίξει μια νέα θεραπευτική οδό για τη στοχευμένη εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή. 

Επιστήμονες του «City of Hope», ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια στοχευμένη θεραπεία ικανή να σκοτώσει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους, χωρίς να επηρεάζει την αναπαραγωγή των υγιών κυττάρων. Η ερευνητική θεραπεία δοκιμάζεται σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους, που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες και στοχεύει στην αναστολή ή τουλάχιστον επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων και του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Πρόκειται για έναν αναστολέα PCNA (πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων), που σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Το χάπι AOH1996 χορηγείται από το στόμα και φαίνεται πως καταστέλλει την ανάπτυξη των όγκων, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κλινική δοκιμή φάσης Ι, η οποία διερευνά την ασφάλεια και τη μέγιστη ανεκτή δόση του φαρμάκου.

Ο πρώτος ασθενής έλαβε το υπό έρευνα φάρμακο τον Οκτώβριο του 2022. Σε προκλινικό στάδιο, το χάπι ήταν αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση καρκινικών κυττάρων προερχόμενων από καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτας, του δέρματος και των πνευμόνων.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Linda Malkas, εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη αυτής της θεραπείας εδώ και 20 χρόνια. Το όνομα του ερευνητικού φαρμάκου AOH1996 προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος ενός μικρού κοριτσιού, της Anna Olivia Healey, που δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο και πέθανε το 1996.

Η Malkas πίστευε ότι το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA), το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αντιγραφή και την «επισκευή» των κυττάρων, θα ήταν μια λιγότερο τοξική θεραπεία που στοχεύει τα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα φυσιολογικά κύτταρα. Η θεραπεία έχει αποδειχθεί σε προκλινική έρευνα ότι στοχεύει το PCNA και αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση ενός ευρέος φάσματος ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Το ερευνητικό πρωτόκολλο για το AOH1996 αναφέρει ότι δεν είναι τοξικό για τα υγιή κύτταρα και ότι η θεραπεία με αυτό το φάρμακο οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο τα καρκινικά κύτταρα.

Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη (01/08/2023) στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Chemical Biology». Σύμφωνα με την Malkas, ίσως μια μέρα το χάπι AOH1996 να πάρει την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για πιθανή χρήση του σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθούν οι παρενέργειες που σχετίζονται με τις υπάρχουσες θεραπείες κατά του καρκίνου.

Σχετικές ειδήσεις