ΦΑΡΜΑΚΟ

Υπουργείο Υγείας: Δείκτες παρακολούθησης της συνταγογράφησης για εννέα νόσους

συνταγογράφηση
Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξάγει τους δείκτες δύο φορές το χρόνο
INTIME NEWS

Η αποδοτικότητα των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για εννέα νόσους θα αξιολογείται με την εισαγωγή δεικτών παρακολούθησης της συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ. 

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, εφαρμόζονται δείκτες παρακολούθησης των υφιστάμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης στις εξής νόσους:

α) για τον σακχαρώδη διαβήτη,

β) για τη δυσλιπιδαιμία,

γ) για την ψωρίαση,

δ) για την ψωριασική αρθρίτιδα,

ε) για την αξονική σπονδυλαρθρίτιδα,

στ) για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα,

ζ) για την ελκώδη κολίτιδα,

η) για τη νόσο Crohn,

θ) για την οστεοπόρωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο σκοπός της εφαρμογής δεικτών παρακολούθησης είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης. Κατά πόσο, δηλαδή, τα πρωτόκολλα επιτελούν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να χορηγείται στον κατάλληλο ασθενή, η κατάλληλη και πιο ασφαλής θεραπεία για το συγκεκριμένο στάδιο της νόσου, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μεταξύ των δεικτών που παρακολουθούνται είναι ο συνολικός αριθμός ασθενών που είναι ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρωτόκολλο, το ποσοστό ασθενών σε κάθε βήμα του πρωτοκόλλου, ο αριθμός νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, ο μέσος χρόνος για να περάσει ο ασθενής από το πρώτο σε οποιοδήποτε επόμενο βήμα, οι ειδικότητες ιατρών που ενέταξαν ασθενείς στο πρωτόκολλο ή συνταγογράφησαν αγωγή με αλλαγή βήματος, το ποσοστό συνταγογράφησης εκτός πρωτοκόλλου για πάθηση για την οποία υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Επίσης, εφαρμόζονται δείκτες μη ενδεδειγμένης συνταγογραφικής πρακτικής, για παράδειγμα η συγχορήγηση φαρμάκων με αντένδειξη συγχορήγησης, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή προειδοποιητικών μηνυμάτων ή περιορισμών κατά τη συνταγογράφηση.

Η ΗΔΙΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξάγει τους δείκτες δύο φορές το χρόνο, κάθε Ιανουάριο για τα δεδομένα όλου του προηγούμενου έτους και κάθε Ιούλιο για τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Τα συγκεντρωτικά δεδομένα (από τα οποία δεν θα μπορεί να προκύψει ταυτοποίηση ούτε των ασθενών, ούτε των ιατρών) θα αποστέλλονται στο Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιούνται σε συνεργασία με την Επιτροπή παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκλήρωσης των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και δημιουργίας Μητρώων Ασθενών, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τόσο των θεραπευτικών πρωτόκολλων, όσο και της συνταγογράφησης γενικότερα.