ΦΑΡΜΑΚΟ

Θα ξεπεράσει τα 156 δισ. δολάρια η αγορά της ανοσο-ογκολογίας μέχρι το 2030

καρκίνος
Η ανοσοθεραπεία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού
AP

Η ανοσο-ογκολογία βρίσκεται σε ανοδική πορεία και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και στο μέλλον, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων θεραπείας για ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο δίνει η ανοσοθεραπεία. Ως σύγχρονη και προηγμένη τεχνική στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, αξιοποιώντας την ίδια τη δύναμή του, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία ακόμα και επιθετικών μορφών.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Cancer Research UK που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Medical Journal, και βάσει έρευνας σε πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 35-69 ετών σε βάθος 25ετίας (1993-2018), τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 37% και 33% σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετρούσαμε περίπου 310 στους 100.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα είναι περίπου 260 σε κάθε 100.000 ασθενείς κατ’ έτος.

Βάσει της μελέτης, σημαντική μείωση στους θανάτους σε πάσχοντες από καρκίνο του μαστού και του προστάτη -τα δύο πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσης ηλικίας- αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ορμονοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία.

Χάρη στην ανοσοθεραπεία αλλά και την αξιοποίηση συνδυαστικών μεθόδων αντιμετώπισης του καρκίνου, ο αριθμός των ατόμων που επιβιώνουν κατά επιπλέον 5 έτη από τη νόσο του καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου πνεύμονα, έχει διπλασιαστεί σε περίπου 20% από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και προβλέπεται ότι θα φτάσει το 50% σε 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Επιπλέον, και σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου, όπως είναι το μελάνωμα, το ποσοστό επιβίωσης κατά επιπλέον 3 χρόνια, έχει αυξηθεί στο 34% για όσους διαγνώστηκαν με καρκίνο την διετία 2015-2017, σε σχέση με 22% την περίοδο 2010-2012.

Στις ΗΠΑ, για την περίοδο 2011 έως 2017, ο ρυθμός επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο κατά 5 έτη έχει αυξηθεί στο 90% σε σχέση με 75% που ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ειδικά για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μελανώματος, για ένα μικρό ποσοστό ασθενών που νοσούν σε στάδιο 4, η σχετική επιβίωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο στη συστηματική θεραπεία με αναστολείς (BRAF/MEK) όσο και στην αξιοποίηση της ανοσοθεραπείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Data Bridge Market Research, η αγορά της ανοσο-ογκολογίας αναμένεται να φτάσει τα 156,05 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 παγκοσμίως, από τα 28,10 δισ. δολάρια που ήταν το 2022, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 24% για την περίοδο 2023- 2030. Είτε ως μοναδική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές, όπως η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, νέα ανοσο-θεραπευτικά φάρμακα, μπορούν να έχουν σημαντικό θεραπευτικό όφελος, βελτιωμένη απόδοση, μεγαλύτερο προσδόκιμο και ποιότητα ζωής και με λιγότερες παρενέργειες για τον ασθενή.