ΦΑΡΜΑΚΟ

Ο «επικίνδυνος»… Άδωνις ξαναχτυπά με ντελιβεράδικα φαρμάκων!

Ο «επικίνδυνος»… Άδωνις ξαναχτυπά με ντελιβεράδικα φαρμάκων!

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μία τέτοια πρακτική για τη δημόσια υγεία – Επιστολή του προέδρου του ΠΦΣ, Κ. Λουράντου, στον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΦ

Μία ακόμα απόφαση που λήφθηκε επί θητεία Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται πιλοτικά στην Αττική.

Πρόκειται για το πρωτοφανές «ντελίβερι» φαρμάκων από τα ΕΛΤΑ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, υπηρεσία που φυσικά επιβαρύνει τον ασφαλισμένο με επιπλέον κόστος 3 ευρώ, εκτός της συμμετοχής και του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε τη ρύθμιση σαν μέτρο ανακούφισης ασθενών με χρόνιες παθήσεις, που δεν μπορούν εύκολα να μετακινούνται για να παίρνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αγνοεί παντελώς τις προειδοποιήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε, όταν τον περασμένο Ιανουάριο η διοίκηση των ΕΛΤΑ ανακοίνωσε το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα απέφερε έσοδα στον οργανισμό, ο οποίος σημειωτέον είχε καταγράψει ζημίες 5-6 εκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Ο ΠΦΣ είχε αποστείλει εξώδικο στα ΕΛΤΑ, το οποίο είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του τότε υπουργού Υγείας, όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης επέλεξε να μην ασχοληθεί με την υπόθεση. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μπορεί να προκύψουν καθώς το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες. Στην περίπτωση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΕΛΤΑ, κούριερ ή ΚΤΕΛ (όπως είχε ακουστεί παλιότερα), ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συνθήκες μεταφοράς ευαίσθητων φαρμάκων θα είναι οι κατάλληλες, ώστε να μην υποστεί κάποια αλλοίωση το σκεύασμα που πιθανά θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον ασθενή. Επίσης, πώς ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για τη δοσολογία που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός ή δια αντιπροσώπου-ταχυδρόμου θα ρωτά για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το χορηγούμενο φάρμακο είναι το ενδεδειγμένο;

Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Λιντζέρη.

Ο κ. Λουράντος επισημαίνει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΕΛΤΑ Α.Ε από την 6η Οκτωβρίου ξεκίνησε από το Κορωπί την πιλοτική εφαρμογή της παράδοσης φαρμάκων μέσω του τοπικού ταχυδρομείου, κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας.

«Η εν λόγω πρακτική αντιβαίνει τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991 που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους. Είναι δε απολύτως παράνομη η διακίνηση και μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συνεχίζει:

«Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρείες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι μια απλή, τυπική και διαδικαστική πράξη. Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για τη δοσολογία που έχει ορίσει ο θεράπων ιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το χορηγούμενο φάρμακο είναι το ενδεδειγμένο.

Ποίος και με ποιες ειδικές γνώσεις θα επιτελέσει το ανωτέρω έργο; Ένας άσχετος με τη φαρμακευτική επιστήμη. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν λάθος;

Σήμερα είναι η ανώνυμη εταιρεία ΕΛΤΑ ΑΕ, εν συνεχεία ενδεχομένως μία άλλη ιδιωτική εταιρεία.

Οφείλουμε να σας δηλώσουμε με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως κατά νόμον επιφορτισμένος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος και να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο. Πόσω μάλλον όταν τίθενται τοιουτοτρόπως σοβαρά ζητήματα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.

Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών εκείνων ομάδων που αδυνατούν να μεταβούν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν το φάρμακό τους (πχ ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνσή τους...

Ο ΠΦΣ έχει αποδείξει πολλάκις ότι συνδράμει ενεργά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των ασθενών σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία για τους οικονομικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλες τις προϋποθέσεις, χορήγησης, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εγγράφως, αν η ανωτέρω περιγραφόμενη 'υπηρεσία' παράδοσης φαρμάκων κατ' οίκον από ανώνυμες εταιρείες είναι σύννομη.

Γνωρίζοντας, κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε, ότι είστε βαθύς γνώστες των ανωτέρω θεμάτων, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιληφθείτε άμεσα» καταλήγει η επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Διαβάστε επίσης:

Εργαζόμενοι Ε.Ε.Σ: Ζητούν απαντήσεις για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Πρωτοφανές: «Ντελίβερι» φαρμάκων από ταχυδρόμους!

Φαρμακοποιοί: Εξώδικο στα ΕΛΤΑ για το «delivery» φαρμάκων

ΕΛΤΑ: Παρά τις αντιδράσεις, προχωρούν στο «delivery» φαρμάκων