ΦΑΡΜΑΚΟ

Τρία βήματα για διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Τρία βήματα για διόρθωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Την ανάγκη να διορθωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 250 με 300 εκατ. ευρώ, προτού να είναι πολύ αργά, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.

Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να διορθωθεί ο προϋπολογισμός του 2015, πριν να είναι αργά, τόνισε ο κ. Φρουζής, μιλώντας στο 2ο συνέδριο της Boussias Communications με θέμα «Εξατομικευμένη θεραπεία και καινοτομία».

Πρώτον, πρέπει να σταματήσει η σύνδεση της φαρμακευτικής δαπάνης με το ΑΕΠ, καθώς δεν έχει καμία λογική σήμερα. Ακόμα και με αυτό το δεδομένο, όμως, θα πρέπει η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία το 2014 ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, το 2015 να διαμορφωθεί στα 2,060 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων, η οποία υπολογίζεται ότι το 2015 θα κοστίσει 120-150 εκατομμύρια ευρώ ως εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα.

Τρίτον, θα πρέπει να προστεθούν τα 45 με 50 εκατ. ευρώ, από το περίφημο ένα ευρώ ανά συνταγή, στη φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία αποτελούν έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, διαμορφώνεται ένα ποσό 250-300 εκατ. ευρώ, με διαφανείς διαδικασίες, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει η τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αναφερόμενος ακόμη στο θέμα των κλινικών μελετών, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή το Νοέμβριο, νομοθετική παρέμβαση για απλοποίηση σε επίπεδο fast track των κλινικών μελετών στην Ελλάδα.

Πηγή: Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις