ΦΑΡΜΑΚΟ

Παρενέργειες στην οικονομία από τη συνταγογράφηση δραστικής

Παρενέργειες στην οικονομία από τη συνταγογράφηση δραστικής

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, θα φέρει παρενέργειες όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στην ίδια την οικονομία και ειδικότερα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Με αφορμή την νέα απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ουσιαστικά, απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του ΣΦΕΕ αναφορικά με το θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, με το επιχείρημα, ότι «δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου», το on Med μίλησε με τον κ. Φρουζή για τη νέα εξέλιξη.

Δεν μας είπε κανείς, τι καλά και τι οφέλη φέρνει σε όλους το μέτρο αυτό, απαντά ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας, ότι «κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει: θα επιφέρει, για παράδειγμα, εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία; Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η Πολιτεία και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να μας εξηγήσει το όφελος αυτού του αναγκαίου μέτρου».

Ένα μέτρο όμως, συνεχίζει, το οποίο θα έχει σίγουρα παρενέργειες για τους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων θα απορρυθμιστούν και επιπλέον, θα κοστίσει ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία και δη στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. Επιπλέον γνωρίζουμε όλοι, ότι το έχει προτείνει η τρόικα και αποτελεί μέρος του Μνημονίου, υπογραμμίζει ο κ. Φρουζής.

Αναφερόμενος στον αγώνα των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, παρά το γεγονός ότι σέβονται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τονίζει ότι οι γιατροί καλώς φωνάζουν και καλώς θα πράξουν. Διότι με τη θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού, χάνουν ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου τους που είναι ίσως και το πιο πολύτιμο, και η συνταγογράφηση μεταφέρεται σε άλλους επιστήμονες.

Πηγή: Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις