ΦΑΡΜΑΚΟ

«Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων»

«Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων»

Να ανακαλέσει τη μνημονιακή διάταξη Βοριδή, η οποία προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους φαρμακοποιούς προκειμένου να χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο στους ασφαλισμένους, καλεί την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει τον πρώην υπουργό Υγεία, Μάκη Βορίδη, ότι τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές μετέτρεψε σε νόμο την απόφασή του για «καταναγκασμό του ασθενούς να συναινεί στο φθηνότερο φάρμακο, εκβιάζοντας τους φαρμακοποιούς με αυστηρά πρόστιμα».

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με έγγραφο που απέστειλε την Τετάρτη 4 Μαρτίου, υπενθύμισε στους φαρμακοποιούς τις ποινές οι οποίες προβλέπονται από το νόμο Βορίδη, για τη μη χορήγηση του φθηνότερου γενόσημου.

«Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΦΣ, Κωνσταντίνου Λουράντου, προσθέτοντας πως «και αυτή η μνημονιακή απόφαση για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι στηρίζει «την εφαρμογή των γενοσήμων» και τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά «δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στους ενδεχόμενους κινδύνους από την "υποχρεωτική" αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής».

«Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί απλώς εκτελούν συνταγές και δεν μπορούν συνεχώς να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις φαεινές ιδέες και προτάσεις, πολιτικών γυρολόγων.

Η απόφαση Βορίδη πέραν των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει, επιβάλλει και την "υποχρεωτική" τήρηση αποθεμάτων προϊόντων με τη χαμηλότερη τιμή!

Προφανώς διέλαθαν της προσοχής του πρώην Υπουργού, οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες δεν φάνηκε να κατορθώνει να τις βάζει σε κάποιο έλεγχο.

Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση είναι μία : "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει τη διάθεση της για την ανατροπή των μνημονιακών διατάξεων. Μένει τώρα να την αποδείξει και εμπράκτως» καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σχετικές ειδήσεις