ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Δημιούργημα της κυβέρνησης Σαμαρά η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

ΠΦΣ: Δημιούργημα της κυβέρνησης Σαμαρά η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιλύουν τα φλέγοντα ζητήματα των φαρμακείων και έχουν προκύψει από νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, με βάση τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων, που απορρύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους. «Η απορρύθμιση της αγοράς ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση των εφημεριών των φαρμακείων και στην εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιάς» τόνισε ο κ. Λουράντος.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε να εισηγηθεί την κατάργηση των εφημεριών, σε περίπτωση που διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. «Το εφημερεύον φαρμακείο ορίζεται ως φαρμακείο ασφαλείας. Όταν ο καθένας μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε του γουστάρει, δεν μπορώ να ορίσω τον τάδε φαρμακοποιό να είναι εκεί, όταν οι συνάδελφοί του ανοίγουν τις πιο εμπορικές ώρες. Έτσι αίρεται η έννοια της εφημερίας. Για να υπάρξει εφημερία, πρέπει να υπάρξει ωράριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσίασε, επίσης, αποκαλυπτικό έγγραφο του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή, σύμφωνα με το οποίο γινόταν η παραδοχή ότι τα μέτρα που θέλησε και πέρασε η κυβέρνηση με βάση την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ δεν ήταν προαπαιτούμενο της τρόικας, αλλά ήταν καθ' υπόδειξη και παραγγελία της κυβέρνησης Σαμαρά:

«Όπως προκύπτει από την επιστολή προθέσεων που αναφέρεται ανωτέρω, η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Έτσι συμφωνήθηκε προαπαιτούμενη ενέργεια, στο τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την άρση: i) του περιορισμού του ενός φαρμακείου ανά φαρμακοποιό• (ii) κάθε γεωγραφικού περιορισμού σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων• και iii) της προηγούμενης έγκρισης από τη νομαρχία για την εγκατάσταση φαρμακείου. Πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από τον πίνακα 5 του τεχνικού μνημονίου συνεννόησης6 , η μελέτη του ΟΟΣΑ περιελάμβανε επίσης σύσταση για την κατάργηση της απαίτησης να είναι φαρμακοποιοί οι ιδιοκτήτες φαρμακείων. Τελικά, η εν λόγω σύσταση δεν συμπεριλήφθηκε στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της 4ης επανεξέτασης του δεύτερου δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των συστάσεων του ΟΟΣΑ, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους.»

Και συνεχίζει η επιστολή: «Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με δική τους πρωτοβουλία και σε συμφωνία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους. Οι ελληνικές αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο της άσκησης της αρμοδιότητάς τους να οργανώνουν το εθνικό σύστημα υγείας τους, όπως αυτή τους αναγνωρίζεται από το δίκαιο της ΕΕ (άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν επομένως υποστηρικτικός προς τις ελληνικές αρχές στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία».

Ο κ. Λουράντος κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, να εξετάσουν το τεράστιο πρόβλημα της χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί από τα 2 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα.

«Δεν θέλουμε τη σπατάλη, θέλουμε όμως η πολιτεία να καταλάβει ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και η δαπάνη ναι μεν μετριέται, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί από πριν. Όπως ένας σεισμός δεν προβλέπεται έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί και πόσοι άνθρωποι θα αρρωστήσουν και τι φάρμακα θα χρειαστούν να αγοράσουν ώστε να βάζουμε κόκκινη γραμμή τα 2 δισ. ευρώ!» τόνισε.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες, καθώς και στις πολλαπλές άδειες φαρμακείου, που μπορεί να διαθέτει ένας φαρμακοποιός, δυνατότητα η οποία δόθηκε με νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και δημιουργεί «συνθήκες μονοπωλίου που εγκυμονεί κινδύνους γα τη Δημόσια Υγεία» σημείωσε ο κ. Λουράντος.

Τα αιτήματα, τα οποία θέτει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, είναι:

- Απαιτείται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε πλέον για δαπάνη και όχι για σπατάλη. Άλλωστε και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για αυτό.

- Οι ασφαλισμένοι δεν είναι λογιστικά νούμερα και αριθμοί που πρέπει να ευημερούν ανεξάρτητα από την πραγματικότητα. Γι' αυτό απαιτείται :

• Μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων
• Με τη μέθοδο της τιμής αναφοράς παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις και το 30%

- Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης όμως διανύουμε το 2ο μήνα διακυβέρνησης και κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν!

- Οδεύουμε προς την κατάργηση των εφημεριών με απρόβλεπτα αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η απορρύθμιση του ωραρίου δημιουργεί χάος στην λειτουργία των φαρμακείων. Είναι απαραίτητο να δοθεί λύση.

- Χαώδης ακόμη είναι και η κατάσταση στην αγορά, με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις.

- Αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία χωρίς κόστος προς το κοινό και ανάγκη θεσμοθέτησής τους, μέσω της χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για το Φάρμακο.

Σχετικές ειδήσεις