Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΦΑΡΜΑΚΟ

Κουρουμπλής: «Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας και εξαγγελίες» (video)

Newsbomb

Το υπουργείο Υγείας θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη εβδομάδα, για να εξαγγείλει τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, συγκεκριμένα μέτρα, καθώς και προσλήψεις προσωπικού.

Αυτό γνωστοποίησε το πρωί της Παρασκευής (27/3/2015) ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Κουρουμπλής αποκάλυψε, επίσης, ότι από τον Ιούνιο αλλάζει το σύστημα για τα ραντεβού των ασφαλισμένων με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Πλέον, θα κλείνονται ηλεκτρονικά, μέσω της ΗΔΙΚΑ, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι ο χώρος της υγείας εμφανίζει σήμερα εικόνα διάλυσης: «Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται το σύστημα Υγείας γιατί επί 5 χρόνια έμεινε χωρίς οικονομική υποστήριξη» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και συμπλήρωσε: «Αρκεί να δούμε πόσα χρήματα προϋπολογίστηκαν για το 2014 και 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ 1.095 θέσεις εργασίας είχαν εγκριθεί το 2014, που δεν προκηρύχθηκαν από τους προκατόχους υπουργούς Υγείας. Το σύστημα Υγείας αφέθηκε στην τύχη του».

Για τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε τη μεταφορά του κόστους στη φαρμακοβιομηχανία και διαγραφή του μέσω του clawback. Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ των προτάσεων του υπουργού, είναι και η διαφοροποίηση του ποσοστού του rebate μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, ενδέχεται το rebate για τις πολυεθνικές να είναι κατά 30% υψηλότερο. Τέτοιου είδους κινήσεις που δημιουργούν κίνητρα για παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, είναι επίσης ευπρόσδεκτες από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, στη φορολογία που πληρώνουν οι φαρμακοβιομηχανίας τόνισε: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 15% και η πολυεθνική ούτε 1%. Τους είπαμε με πολύ καθαρό τρόπο (στις πολυεθνικές). Τέλος να είναι η Ελλάδα θύμα μιας τέτοιας συνεργασίας. Θα κερδίσουμε και οι δύο... Θα αλλάξουμε όλο το πλαίσιο. Σε δέκα μέρες θα καταθέσουμε την πρόταση, θα τη δώσουμε στα κόμματα. Ξεκίνησα ένα διάλογο. Μέσα από τη συζήτηση με τις πολυεθνικές, από τη στιγμή που η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια κατανάλωνε φάρμακα ως χώρα... 40 εκατομμυρίων κατοίκων, τους είπαμε να υπάρξει στήριξη και επένδυση στον τομέα των κλινικών μελετών. Μας είπαν αλλάξτε το θεσμικό πλαίσιο. Το αλλάζουμε και η χώρα θα αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό, τα ερευνητικά τους κέντρα, τα νοσοκομεία της. Τους είπαμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να επενδυθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε κλινικές μελέτες. Αυτό σημαίνει πάνω από δύο δισ. κέρδος για την ελληνική οικονομία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στα ελληνικά γενόσημα, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αυξηθεί η διείσδυσή τους στην αγορά, αφού το προηγούμενο σύστημα δεν απέδωσε. Ξεκαθάρισε ότι με αυτή τη διαδικασία κερδισμένη θα είναι η ελληνική οικονομία και βέβαια οι ασφαλισμένοι: «Τα γενόσημα τα ελληνικά είναι αξιόπιστα, αλλά η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα δεν απέδωσε. Θα πρέπει να διεισδύσουν, να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό. Αν το κάνουμε αυτό και το πετύχουμε δεν θα κερδίσουν απλά οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά η ελληνική οικονομία θα έχει τριπλάσια απόδοση και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».