ΦΑΡΜΑΚΟ

Ο ΙΣΑ και ο ΠΦΣ για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο από επιστήμονες υγείας

Ο ΙΣΑ και ο ΠΦΣ για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο από επιστήμονες υγείας

Με αφορμή το θάνατο ενός 44χρονου ασθενούς στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος είχε πάρει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.

Ο άνδρας, με συμπτώματα φαρυγγίτιδας, πήρε αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα μετά από 4 ημέρες να εισαχθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Βενιζελείου και εν συνεχεία διασωληνωμένος να μεταφερθεί από τους γιατρούς του Νοσοκομείου στην εντατική, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ΙΣΑ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητά να ρυθμιστούν νομοθετικά άμεσα ποινές για τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Δεν πρέπει να κλάψουμε άλλα θύματα από αυτή την αλόγιστη κατάσταση» σημειώνει και προσθέτει ότι «είναι τραγικό να πεθαίνουν κατ' αυτό τον τρόπο ασθενείς, ενώ ο ιατρός θα μπορούσε να είχε χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία σώζοντας τον ασθενή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστας Λουράντος, τονίζει ότι η συνταγογράφηση και η χορήγηση των φαρμάκων είναι πολύ σοβαρό θέμα, και πρέπει να γίνεται μόνο από τους επιστήμονες της υγείας που είναι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

«Η συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελεί μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας, αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά ο ασθενής θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη υποδομή», αναφέρει ο κ. Λουράντος, θέτοντας και την παράμετρο της εύκολης πρόσβασης των ασθενών στο Σύστημα Υγείας. Εξηγεί ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βρίσκει όποτε θέλει και όπου θέλει γιατρό της κατάλληλης ειδικότητας για να συνταγογραφεί. Στο σχεδιασμό αυτό, επισημαίνει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα η ύπαρξη των χιλιάδων φαρμακείων και η άριστη διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις