ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε ασφυξία τα φαρμακεία-Κινητοποιήσεις στον ορίζοντα

Σε ασφυξία τα φαρμακεία-Κινητοποιήσεις στον ορίζοντα

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται τα φαρμακεία της χώρας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη πληρωμής των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να δηλώνει ότι τα χρονικά περιθώρια αντοχής των φαρμακοποιών εξαντλήθηκαν.

Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ αποτελούν κεφάλαιο κίνησης για τα φαρμακεία, διευκρινίζει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του. Η μη καταβολή των οφειλών έχει ως αποτέλεσμα, οι φαρμακοποιοί να αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους.

Ο κλάδος προχωρά τις επόμενες ημέρες σε συνελεύσεις, ώστε να ληφθούν «οριστικές αποφάσεις με στόχο τις κινητοποιήσεις». Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ συνεδριάζει την Τετάρτη 27 Μαΐου, ενώ προγραμματίζεται άμεσα και η Γενική Συνέλευση με τους αντιπροσώπους από ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους φορείς διακίνησης φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΟΣΦΕ, ΠΣΦ, ΣΑΦΕΕ) να καταθέσουν προτάσεις για το «διαμοιρασμό του βάρους της καθυστέρησης εξόφλησης» ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ του Συλλόγου, με ανοιχτή επιστολή, την οποία απέστειλε σήμερα (22/05/2015).

Στην επιστολή ο ΠΦΣ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες μας η ρευστότητα στον ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μηδενική παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων στελεχών. Ως εκ τούτου ο κίνδυνος στάσης πληρωμών για τα φαρμακεία είναι πλέον ορατός».

Χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων εκ μέρους των φορέων διακίνησης «με τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα οποία η παρεχόμενη από εσάς πολύμηνη πίστωσή τους, αποδεικνύει ότι οι αντοχές σας είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι για τον κλάδο μας», σημειώνει:

«Τα φαρμακεία αποτελούν τον τελευταίο κρίκο πριν ο ασφαλισμένος λάβει τα φάρμακα του και αγωνίζονται για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά αλλά και να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους προς εσάς. Για τον λόγο αυτό ο κλάδος μας επανειλημμένα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την Πολιτεία και έχει υποστεί ανελέητο σφυροκόπημα τα τελευταία χρόνια.

Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση απαιτεί και από την πλευρά σας την άμεση και σαφή διατύπωση θέσεων που να διευκολύνουν τα φαρμακεία και τη φαρμακευτική αγορά. Αυτή την ύστατη στιγμή, πρέπει πλέον και εσείς ως άμεσα εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα διανομής του Φαρμάκου, να λάβετε επίσημη και υπεύθυνη θέση».

Σχετικές ειδήσεις