ΦΑΡΜΑΚΟ

Καθησυχαστικός ο Κουρουμπλής προς τους φαρμακοποιούς

Καθησυχαστικός ο Κουρουμπλής προς τους φαρμακοποιούς

«Λήξη συναγερμού» ζήτησε από τους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης, 10 Ιουνίου, συναντήθηκε με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ.

Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όπως παραδέχονται και οι δύο πλευρές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας Υγείας, τα Μη Υποχρεωτικώς Συναγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από τον φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο. Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό οι θέσεις μας είναι πλήρως αποσαφηνισμένες όχι μόνο στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ αλλά και στο ζήτημα της αδειοδότησης και του ωραρίου των φαρμακείων». Επανέλαβε ότι η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ είναι απαίτηση των θεσμών, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Onmed.gr, ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι στα δύο νέα συμπληρωματικά κείμενα που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει αναφορά σε θέματα ΜΥΣΥΦΑ και φαρμακείων. Επομένως, ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου «να λήξουν το συναγερμό τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Η θέση μας είναι ότι τα φάρμακα αποτελούν ουσιαστικά την επιστημοσύνη του φαρμακοποιού και πρέπει να είναι στη φυσική τους θέση που είναι το φαρμακείο. Θα έλεγα ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο Υπουργός μας το επιβεβαίωσε αυτό. Όσον αφορά τη στάση του υπουργείου την ξέρουμε. Είναι απέναντι, 100%, αυτό μου το έχει πει εδώ και ένα μήνα ο κ. Π. Κουρουμπλής».

Πάντως, το Σάββατο 13 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των φαρμακοποιών από όλη τη χώρα, η οποία θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λουράντος «μέχρι τότε να δούμε τι θα συμβεί».

Σχετικές ειδήσεις