ΦΑΡΜΑΚΟ

Βασίλειος Πενταφράγκας: Οι λογιστικές μειώσεις τιμών στο φάρμακο δεν βγάζουν πουθενά

Βασίλειος Πενταφράγκας: Οι λογιστικές μειώσεις τιμών στο φάρμακο δεν βγάζουν πουθενά

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου ο λόγος δόθηκε και στον εντεταλμένο σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασίλειο Πενταφράγκας.

«Δυστυχώς η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και έχουμε συναίσθηση όλοι μας για την ευθύνη που έχουμε γι' αυτό», είπε ο κ. Πενταφράγκας και πρόσθεσε: «Τα τελευταία 5 χρόνια στο χώρο της πολιτικής φαρμάκου αυτό που συμβαίνει είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής... αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με όρους καθαρά λογιστικούς. Μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και τις τιμές των φαρμάκων και παρόλα αυτά είναι όλοι δυσαρεστημένοι».

Όπως είπε ο κ. Πενταφράγκας οι τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων έχουν πέσει κατά 60% κι όμως καθημερινά οι ασφαλισμένοι πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους και πληρώνουν περισσότερα.

«Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ θέμα τιμών, αλλά διαρθρωτικών αλλαγών για την αξιολόγηση και την αποζημίωση».

Μάλιστα ανέφερε το εξής παράδειγμα:

«Πρακτικά ένα καινούργιο εισαγώμενο φάρμακο των 10 ευρώ συνταγογραφείται με τη δραστική, ταυτοποιείται ο παραγωγός και όταν το πάραγει ένας Έλληνας παραγωγός με 3,25 ευρώ και αυτό θα κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα. Και τώρα μας ζητούν τα 3,25 ευρώ να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα». Όλα αυτά όπως είπε ο κ. Πενταφράγκας την ώρα που στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται 11.000 πολίτες.

Στο τέλος της παρέμβασής του αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία να πέφτει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ που έχουν υψηλού κόστους φάρμακα, η δαπάνη να αυξάνει».

«Αν αφήσετε να περάσουν τα μέτρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι βιώσιμη. Όταν λήξει η πατέντα του φαρμάκου το χαρακτηρίζουν ως εμπόρευμα» τόνισε με νόημα ο κ. Πενταφράγκας.

Σχετικές ειδήσεις