ΦΑΡΜΑΚΟ

Τρύφων: Από το θέμα των τιμών κρίνεται η επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Τρύφων: Από το θέμα των τιμών κρίνεται η επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Τους ορατούς κινδύνους για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, από την πτώση των τιμών στα οικονομικά φάρμακα, γενόσημα και off-patent, παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ωστόσο σημείωσε πως πιο σημαντική είναι η «μάχη» στο αναπτυξιακό επίπεδο, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.

Της Διονυσίας Προκόπη

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των τιμών, δεν θα υπάρχουν εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στην αγορά, άρα θα υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο, όμως δεν θα υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία» αντέτεινε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι είναι διαρκής η απαίτηση των δανειστών για παρέμβαση στις τιμές, προσθέτοντας ότι είναι υψηλότερες οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε, όμως, ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο dumping τιμών, καθώς είναι ορατοί οι κίνδυνοι τους οποίους περιγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Το θέμα της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου είναι μεγάλης αναπτυξιακής και κοινωνικής σημασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είχαμε πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα, την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε ανεξέλεγκτη έκρηξη στη φαρμακευτική δαπάνη, από την οποία ωφελήθηκε όλο το κύκλωμα του φαρμάκου». Συνέπεια ήταν να «σκάσει η φούσκα» και να πέσει στα 2 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε –και ο υπουργός δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία για το πώς λειτουργεί η αγορά του φαρμάκου- ότι υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός στα 2 δισ. ευρώ, άρα ό,τι και να γίνει αυτό το ποσό θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ». Με δεδομένο ότι το δημόσιο θα πληρώσει αυτά τα 2 δισ., «καλό είναι να παράγεται προστιθέμενη αξία» για την εθνική οικονομία, αλλά και να κοιτάξει η πολιτεία το θέμα των συμμετοχών των ασφαλισμένων, δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Απαντώντας στον κ. Ξανθό για το αν οι τιμές των γενοσήμων είναι υψηλότερες στην Ελλάδα, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η μέση τιμή του εγχωρίως παραγόμενου φαρμάκου είναι τα 8 ευρώ. «Το γενόσημο στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό, ίσως να είναι ένα 10% παλαιότερων φαρμάκων, τα οποία όμως είναι πολύ φθηνότερα από άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά» πρόσθεσε, καθώς η μέση τιμή των εισαγόμενων εντός πατέντου φαρμάκων είναι στα 41 ευρώ.

«Αυτό που λένε οι θεσμοί, δηλαδή διαλύστε το φάρμακο των 8 ευρώ, δεν έχει καμία λογική» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, καθώς θα έχουμε φαινόμενα αποσύρσεων οικονομικών φαρμάκων και υποκατάστασής τους από ακριβότερα, εισαγόμενα φάρμακα.

«Ζητάμε ένα δικό μας εσωτερικό μνημόνιο. Η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει το 60-65% των (εξωνοσοκομειακών) αναγκών με αρχική έκπτωση πάνω από 70%. Θέλουμε τα φάρμακά μας να πάρουν όγκο» άρα να υπάρχει και περαιτέρω μείωση στις τιμές, δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι η άποψη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας είναι βάσιμη και μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο συμφωνίας. «Χρειάζεται προνομιακή στήριξη η εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης με πολλαπλά κίνητρα που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του τομέα» είπε και αναφέρθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης (20/10/2015) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή, όπως ένταξη της φαρμακοβιομηχανίας στο νέο αναπτυξιακό νόμο, φορολογικά κίνητρα συνδεδεμένα με θέσεις εργασίας, μείωση στο κόστος της παραγωγής μέσω της επιτάχυνσης, για παράδειγμα, στην προώθηση των φακέλων νέων σκευασμάτων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς «αν ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των εκτός πατέντου φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα» σε έναν χρόνο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, τόσο στην εξοικονόμηση όσο και στους δείκτες αύξησης των ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων.

«Πρέπει να πούμε στους θεσμούς ότι δεχόμαστε τα 2 δισ. (με τα δυσβάσταχτα rebate και clawback) όμως το πώς (θα κατανεμηθούν) θα είναι δική μας υπόθεση» τόνισε ο κ. Τρύφων.

«Υπάρχουν ανελαστικές δεσμεύσεις προς τους δανειστές και πεδία που μπορείς να κινηθείς με ευελιξία. Γίνεται προσπάθεια για την προστασία των τιμών καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος που περιγράφει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όμως πιο σημαντική είναι η μάχη στο αναπτυξιακό επίπεδο» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις