ΦΑΡΜΑΚΟ

Υπουργείο Υγείας: «Μεταβατική περίοδος» οι ελλείψεις ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία

Υπουργείο Υγείας: «Μεταβατική περίοδος» οι ελλείψεις ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία

Οι πρώτες συνέπειες της απόφασης για επιβολή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φάνηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο για δεκάδες καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κάνουν τις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους στο νοσοκομείο «Λαϊκό» ούτε χθες, Δευτέρα (11/01/2016) ούτε σήμερα.

Ελλείψεις σε υψηλού κόστους φάρμακα παρατηρήθηκαν και σε άλλα νοσοκομεία και κατηγορίες χρόνιων παθήσεων, όπως σε αντιρετροϊκά και σκευάσματα για ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.

Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του, εξηγεί ότι από «1-1-2016 επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν επιβαρύνονται οι ογκολογικοί ασθενείς, αντιθέτως μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία τους αφού μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και με τη διαδικασία του "στερείται" να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ».

Τα προβλήματα έγκαιρης παραγγελίας και επάρκειας των συγκεκριμένων φαρμάκων οφείλονται στη «μεταβατική αυτή περίοδο» υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, και όχι σε ελλιπή χρηματοδότηση.

«Οι αναγκαίες πιστώσεις των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένες» προσθέτει.

Σε σημερινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές και υπηρεσιακούς διοικητές – υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δόθηκε η εντολή να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων.

Η χορήγηση αυτών των ειδικών φαρμάκων στους ασθενείς αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σημειώνει το υπουργείο Υγείας και θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με παρεμβάσεις του υπουργείου, των Υγειονομικών Περιφερειών και του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικές ειδήσεις