ΦΑΡΜΑΚΟ

Αποστολίδης: Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω επένδυσης σε καινοτόμες θεραπείες

Αποστολίδης: Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω επένδυσης σε καινοτόμες θεραπείες

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας στη χώρας μας, καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης οξύνονται σήμερα, λόγω του προσφυγικού. Παράλληλα, οι ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας διευρύνονται και αυξάνεται η ανασφάλεια των πολιτών.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Cancer Policy & Economics Conference».

Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών, καθώς το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα και Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι «τα τελευταία μέτρα του υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, ενώ αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των δαπανών», αναφερόμενος και στο νοσοκομειακό clawback. Επισήμανε δε, την απουσία εκπροσώπων της Πολιτείας από το Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, μεταξύ άλλων, πρότεινε να υπάρξει ορθολογική διαχείριση πόρων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και ενίσχυση της κλινικής έρευνας. «Κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα στην οικονομία 250.000 € και έμμεσα στο ΑΕΠ 500.000 ευρώ» είπε ο κ. Αποστολίδης. Τέλος, ζήτησε την οργανωμένη καταγραφή των αναγκών μέσω εφαρμογής των ογκολογικών μητρώων ασθενών.

Σχετικές ειδήσεις