ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΕΦ: Οι τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη του κλάδου του φαρμάκου

ΠΕΦ: Οι τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη του κλάδου του φαρμάκου

Για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου φαρμακευτικής και ερευνητικής πολιτικής, καθώς και για τους πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου του φαρμάκου στην Ελλάδα, μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, στο φόρουμ που διοργάνωσε ο Economist στο Βερολίνο, με τίτλο «Greece-Germany Business Forum: Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups».

Στο φόρουμ, που είχε στόχο τη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων μέσω του επιχειρείν, συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες και ομιλητές από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Greek-German Cooperation for research and innovation», ο κ. Τρύφων σκιαγράφησε τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου και τη σημαντική επίδρασή του στην ελληνική οικονομία, ενώ ανέπτυξε τη στρατηγική επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια.

Ανάπτυξη του κλάδου, τόνισε ο κ. Τρύφων, περνάει από τους εξής πυλώνες:

1. Τη διενέργεια κλινικών μελετών στην Ελλάδα από πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

2. Τη δημιουργία πλαισίου για την ενίσχυση της Έρευνας και της Ανάπτυξης, με τη συνεργασία ξένων πανεπιστημίων και εταιρειών, καθώς επίσης και τη συνανάπτυξη προϊόντων, αλλά και τη χρήση των εργαλείων που προσφέρει το πρόγραμμα Horizon 2020.

3. Την εμπέδωση της εξωστρέφειας με την αύξηση των εξαγωγών.

Προϋποθέσεις, ωστόσο, για την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, είναι η διασφάλιση σταθερών ροών πληρωμών και η πρόσβαση στα αναγκαία επενδυτικά κεφάλαια, καθώς επίσης και οι απαραίτητες φορολογικές ελαφρύνσεις για τα προγράμματα επενδύσεων και R&D, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Σχετικές ειδήσεις