ΦΑΡΜΑΚΟ

Ξεκινά η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Ξεκινά η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για τους πολίτες που υπάγονται στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, 10% και 25% για τους υπόλοιπους, ξεκινά από σήμερα, Τετάρτη (08/06/2016) η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι διατάξεις του ν.4368/2016 εφαρμόζονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα, κατά την αναζήτηση ΑΜΚΑ το σύστημα ΑΤΛΑΣ, για τις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος, θα επιστρέφει τον φορέα «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016». Στην καταχώρηση συνταγής θα καθορίζεται αυτόματα από το σύστημα ποσοστό συμμετοχής 0% για όσες περιπτώσεις προβλέπεται από τον νόμο, ενώ για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους δικαιούχους του νόμου τα διαθέσιμα ποσοστά θα είναι 0%, 10% και 25%. Στον νέο φορέα μπορούν να συνταγογραφούν μόνο οι ιατροί των δημόσιων δομών.

Οι συνταγές που εκδίδονται για τον φορέα αυτόν εκτελούνται σε όλα τα φαρμακεία, ενώ τα παραπεμπτικά σε κρατικούς φορείς μόνο. Ο φορέας «Ταμείο Πρόνοιας» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας - Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» και θα παραμείνει ενεργός για ένα μεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ. Η συνταγογράφηση για τον φορέα αυτόν θα γίνεται με ποσοστό συμμετοχής 0%, ενώ η εκτέλεση θα γίνεται σε όλα τα φαρμακεία.

Ο φορέας «Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014» καταργείται, ωστόσο οι συνταγές που έχουν ήδη καταχωρηθεί με τον φορέα αυτόν, θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία.

Σχετικές ειδήσεις