ΦΑΡΜΑΚΟ

Πατούλης: Αναπτυξιακές δυνάμεις η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ο ιατρικός τουρισμός

Πατούλης: Αναπτυξιακές δυνάμεις η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ο ιατρικός τουρισμός

Σε οριακό επίπεδο έχει φτάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας των ανθρωποκτόνων και εισπρακτικών πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «7ο Pharma & Health Conference», την Πέμπτη (07/07/2016).

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξυγίανση του συστήματος και περιστολή των δαπανών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι κυβερνόντες επέδειξαν αδυναμία να τις υλοποιήσουν, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θα πρέπει να υπάρξει Εθνικός σχεδιασμός και πολιτική συναίνεση προκειμένου να γίνουν ταχύτατα και αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για παράδειγμα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ο ιατρικός τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας. Ωστόσο για να καταστεί αυτό δυνατό χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και όχι κακές αντιγραφές από άλλα συστήματα υγείας, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να μη μπορεί να αξιοποιήσει το υψηλό επιστημονικό προσωπικό της ,το οποίο σήμερα στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Έχουμε καταλήξει να έχουμε ένα σύστημα υγείας που έχει χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και υψηλό κόστος ενώ έχει μετακυλήσει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών στη τσέπη των ασθενών. Χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση και πολιτικές με όραμα που θα βάλουν τις προϋποθέσεις για ένα σύστημα υγείας βιώσιμο».

Σχετικές ειδήσεις