ΦΑΡΜΑΚΟ

«Έκρηξη» Λουράντου στο ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

«Έκρηξη» Λουράντου στο ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Την υπερασπιστική γραμμή του υπουργείου Υγείας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης των Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η κυβερνητική πλευρά στηρίχτηκε στο σκεπτικό ότι το φάρμακο είναι εμπορικό προϊόν και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, οποίος στηλίτευσε τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, τόνισαν την αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων, επιχειρηματολογώντας σύμφωνα με την εμπειρία που έχει μεταφερθεί από την PGEU και αφορά την αντιστροφή των «απελευθερώσεων» σε όσες χώρες έχουν εφαρμοσθεί. Παράλληλα ανέφεραν πως από τις πληροφορίες που έχουν από τους Ευρωπαίους φαρμακοποιούς, μελέτες (BALOG) καταδεικνύουν ότι οι «απελευθερώσεις» δεν συνέτειναν στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Την έκρηξη του προέδρου του ΠΦΣ, Κωνσταντίνου Λουράντου, προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου της πολιτείας, ο οποίος ανέφερε «όσον αφορά τον επιχειρηματικό και τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού δεν σχολιάζω». Σε άλλο σημείο, απαντώντας στο νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ, που διατύπωσε την άποψη πως στη Γερμανία δεν υπάρχει απελευθέρωση, είπε «ας πρωτοτυπήσουμε». Ο κ. Λουράντος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις αυτές, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ζήτησε από τις δυο πλευρές να καταθέσουν τα Υπομνήματά τους μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Εξερχόμενος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Λουράντος στηλίτευσε την υπερασπιστική γραμμή του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι για πρώτη φορά από συστάσεως του υπουργείου Υγείας το φάρμακο χαρακτηρίζεται εμπορικό καταναλωτικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφασή της».

Σχετικές ειδήσεις