ΦΑΡΜΑΚΟ

Τζάκρη προς ΣΦΕΕ: «Επενδύστε στην παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας»

Τζάκρη προς ΣΦΕΕ: «Επενδύστε στην παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) είχε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών Abbvie, AstraZeneca, Bayer, Boehringer, BMS, GSK, Genesis, Menarini, MSD, Novartis, Pharmaserve Lilly, Pfizer, Sanofi, Specifar.

Η κ. Τζάκρη απηύθυνε πρόσκληση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας και τόνισε ότι για πρώτη φορά έχει υιοθετηθεί ένα πλήρες στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο.

Επίσης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, που τίθεται σε ισχύ στις 12 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και τα επενδυτικά προγράμματα των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Παιδείας και Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και των εταιρειών ανέδειξαν τη δυναμική που διαμορφώνεται για μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία, από τη στενή συνεργασία ελληνικών και διεθνών εταιρειών.

Η εμπιστοσύνη των διεθνών εταιρειών στην εγχώρια παραγωγή, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνεται και από το ότι το 29% του όγκου των φαρμάκων που διατίθενται σήμερα στα φαρμακεία, είναι προϊόντα διεθνών εταιρειών που έχουν την παραγωγή ή και τη συσκευασία τους στην Ελλάδα, ποσοστό που αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές πως μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τα κατάλληλα κίνητρα και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα καίρια θέματα στο χώρο του φαρμάκου, όπως η ραγδαία, και φέτος, αύξηση των αυτόματων επιστροφών (clawback), οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων, αλλά και η καθυστέρηση των πληρωμών των συσσωρευμένων οφειλών του κράτους προς τις εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις πρακτικές και άμεσες λύσεις που έχουν προτείνει για την επίλυση και εξομάλυνση των συγκεκριμένων ζητημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων θα συμβάλει ταυτόχρονα και στη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Σχετικές ειδήσεις