ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ προς Ξανθό: Λανθασμένα τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ

ΣΦΕΕ προς Ξανθό: Λανθασμένα τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ

Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με την οποία διορθώνει τον κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη, αναφέρθηκε σε λανθασμένα στοιχεία.

Ειδικότερα, η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη θα κλείσει γύρω στα 830 εκατ. ευρώ και όχι στο ποσό που ανέφερε ο υπουργός, στα 650-660 εκατομμύρια. Επομένως, σύμφωνα με το θεσμικό όργανο της φαρμακοβιομηχανίας, το νοσοκομειακό clawback για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ.

Οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ επίσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής, κύριοι Πασχάλης Αποστολίδης, Κώστας Παναγούλιας και Μιχάλης Χειμώνας, ζητούν νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα μέτρα τιμολόγησης, τα οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλη αγωνία στον κλάδο.

Αναφορικά με το νοσοκομειακό clawback, να σημειώσουμε πως ψηφίσθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, τροπολογία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων κατά 20 εκατ. ευρώ για το 2016 φθάνοντας τα 590 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.

Και ενώ θα περίμενε κανείς, ο προϋπολογισμός να αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια (ή να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα) η τροπολογία αναφέρει, ότι το 2017 το όριο της δαπάνης μειώνεται κατά 40 εκατ. ευρώ αγγίζοντας τα 550 εκατ. ευρώ και το 2018, ο προϋπολογισμός φθάνει τα 530 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό προβλέπει η μνημονιακή υποχρέωση.
Στην επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΣΦΕΕ αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι εκ παραδρομής αναφερθήκατε πρόσφατα στην υπέρβαση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης με λάθος εκτιμήσεις.

Κατά την ομιλία σας στη Συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2016, αναφερθήκατε στην υπέρβαση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης και συγκεκριμένα σημειώσατε ότι: "Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πέρυσι ήταν 570 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 490 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. Θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος".

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι, βάσει των στοιχείων του Α΄ εξαμήνου του 2016 και σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της νοσοκομειακής δαπάνης, το Νοσοκομειακό clawback για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο ποσό των €260 εκατ., γεγονός που σημαίνει ότι η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη θα κλείσει γύρω στα € 830 εκατ. και όχι στο ποσό που αναφέρατε, δηλαδή γύρω στα 650-660 εκατομμύρια.

Τέλος, αιτούμαστε εκ νέου συνάντηση μαζί σας για να συνεχίσουμε τη διαβούλευση αναφορικά στα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική προτού νομοθετήσετε, όπως έχετε δεσμευθεί.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις».

Πηγή: Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις