ΦΑΡΜΑΚΟ

Ξανθός: Διαπραγμάτευση για την τιμολόγηση των φαρμάκων μετά την αξιολόγηση

Ξανθός: Διαπραγμάτευση για την τιμολόγηση των φαρμάκων μετά την αξιολόγηση

Τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη φαρμακευτική πολιτική υπερασπίστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ως μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, απορρίπτοντας ότι πρόκειται για εισπρακτικού τύπου, οριζόντιες παρεμβάσεις.

Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη (18/05/2017) κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επισήμανε ότι οι κρίσιμες αλλαγές στον τομέα της υγείας έχουν εξυγιαντικό χαρακτήρα για τη λειτουργία του συστήματος.

Πρόκειται για δύο κύριες δέσμες μέτρων, η πρώτη για την κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας και η δεύτερη για την πολιτική φαρμάκου.

Ο υπουργός Υγείας στάθηκε στη φαρμακευτική πολιτική. Συμφωνούμε σε μία κεντρική διαπίστωση, η οποία επισημαίνεται και από τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου, ότι η μνημονιακή πολιτική φαρμάκου έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ανέφερε ο κ. Ξανθός. Η πολιτική οριζόντιων παρεμβάσεων στην τιμολόγηση κυρίως των γενοσήμων και των off-patent φαρμάκων δημιουργεί στρεβλώσεις, πρόσθεσε. «Δεσμευόμαστε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ανοίξουμε μία οργανωμένη συζήτηση με τους δανειστές για να αλλάξει. Έχουμε πλέον αποδείξεις και στοιχεία και μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ως προς το ζήτημα των νέων και καινοτόμων φαρμάκων, ο κ. Ξανθός επέμεινε στο διπλό φίλτρο για την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, που θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο. Προσπερνώντας τις προϋποθέσεις για τον αριθμό χωρών, ο υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στα κριτήρια Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), στην κλινική αποτελεσματικότητα, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία και τη θετική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σε έναν τομέα, όπου υπήρχε πλήρης απουσία τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση «βιώσιμων τιμών» για τα ακριβά φάρμακα. Με το πολυνομοσχέδιο «θωρακίζουμε θεσμικά και νομικά την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε. Η Επιτροπή έχει ήδη καταλήξει σε ένα πακέτο για τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία των χωρών του Νότου για διακρατική διαπραγμάτευση για τα φάρμακα υψηλού κόστους. «Η χώρα μας έχει παίξει κεντρικό ρόλο, ώστε να υπάρξει διακρατική διαπραγμάτευση, να πετύχουμε δίκαιες τιμές, βιώσιμες για τα συστήματα υγείας και να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών (...) Η διακήρυξη της Μάλτας είναι ένα σήμα προς τη φαρμακοβιομηχανία ότι δεν μπορεί να συμπιέζει τις ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών της Ευρώπης (...) Χρειάζεται μία μείωση των κερδών της, γι’ αυτό βάζουμε επιπλέον επιβάρυνση στις πολυεθνικές που εισάγουν νέα φάρμακα».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε δικαιότερο το νέο τρόπο υπολογισμού του rebate, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ορθής συνταγογράφησης, στον έλεγχο της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών και της στάσης των φαρμακοποιών ως προς τη διείσδυση των γενοσήμων, ενώ για τα Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δήλωσε πως «βάζουμε πλέγμα ώστε να καταστεί διαχειρίσιμη» η αυξητική τάση στις τιμές τους, ως συνέπεια της απελευθέρωσης που ισχύει από 01/01/2017.