ΦΑΡΜΑΚΟ

ΦΣΘ προς ΕΟΠΥΥ: Να μη γίνουν περικοπές στις πληρωμές των αναλώσιμων

ΦΣΘ προς ΕΟΠΥΥ: Να μη γίνουν περικοπές στις πληρωμές των αναλώσιμων

Προβληματική η διαδικασία των ενστάσεων.

Επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), επισημαίνοντας ότι το «χάος» που έχει προκληθεί από τις περικοπές και την καθυστέρηση των πληρωμών των αναλώσιμων, του υγειονομικού υλικού, των διαιτητικών σκευασμάτων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι φαρμακοποιοί κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Ειδικότερα, ο ΦΣΘ επισημαίνει ότι για να υποβάλουν οι φαρμακοποιοί ένσταση για τις αδικαιολόγητες περικοπές, θα πρέπει να βρουν τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους και να τους υποχρεώσουν να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ για θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. «Κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανέφικτο και παράλογο, ειδικά αυτή την εποχή που οι περισσότεροι συνταξιούχοι απουσιάζουν λόγω του καλοκαιριού» τονίζει ο ΦΣΘ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, οι φαρμακοποιοί δικαιούνται μόλις 10 ημέρες για την υποβολή ένστασης, ενώ στην περίπτωση ελλιπούς διάγνωσης σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) από τον γιατρό που συνταγογράφησε (χωρίς να διευκρινίζει τον τύπο ΣΔ), ο ΕΟΠΥΥ ζητεί επικυρωμένο αντίγραφο αποδεικτικού της νόσου, χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι το αποδεικτικό και πώς εννοεί την επικύρωση.

Ο ΦΣΘ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να μη γίνει καμιά περικοπή για τυπικούς ή ασήμαντους λόγους για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017 με δεδομένο ότι μόλις πριν λίγες ημέρες οι φαρμακοποιοί πήραν τις οδηγίες ελέγχου, ενώ επί έξι μήνες είχαν πλήρη άγνοια. Επίσης, προτείνει να γίνουν περικοπές μόνο σε σημαντικές περιπτώσεις από τις οποίες να προκύπτει εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να δώσει λύση σε εξειδικευμένα προβλήματα που εμφανίστηκαν μετά την παρέλευση του πρώτου διμήνου, όπως για διατροφικά προϊόντα για τα οποία απαιτείται απόφαση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο για τις επιπλέον ποσότητες, καθώς και να μη γίνει καμιά περικοπή, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, σε παραπεμπτικά που είναι θεωρημένα από ελεγκτή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις