ΦΑΡΜΑΚΟ

Βαρύ πρόστιμο του ΕΟΦ σε σούπερ-μάρκετ για παράνομη πώληση ΜΗΣΥΦΑ

Βαρύ πρόστιμο του ΕΟΦ σε σούπερ-μάρκετ για παράνομη πώληση ΜΗΣΥΦΑ

Σούπερ-μάρκετ στη Χίο πωλούσε γνωστά παυσίπονα, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), της υποκατηγορίας δηλαδή των Μη (υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, η πώληση των οποίων επιτρέπεται πλέον και σε σημεία εκτός φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει το νέο αυτό κρούσμα έκνομης συμπεριφοράς, το οποίο αποτελεί συνέπεια της απελευθέρωσης της διακίνησης αυτής της υποκατηγορίας των ΜΗΣΥΦΑ.

Η αρχική καταγγελία έγινε από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Χίου ότι «κατάστημα γενικού εμπορίου εδρεύον στην Χίο πωλεί παρανόμως ΜΗΣΥΦΑ και δη Depon σε ταμπλέτες και σε διαλυόμενες ταμπλέτες». Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημέρωσε άμεσα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ο ΕΟΦ πρότεινε στον υπουργό Υγείας την επιβολή χρηματικού προστίμου στο εν λόγω κατάστημα.

Παράλληλα, ο ΠΦΣ κοινοποίησε την καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου, στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αιτούμενος την κατά νόμο τιμωρία της εν λόγω επιχείρησης, καθώς επίσης να ελεγχθεί η πηγή από την οποία η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύεται παρανόμως τα προς πώληση ΜΗΣΥΦΑ, και να επιβληθούν οι κατά νόμον κυρώσεις στους προμηθευτές.

Όπως τονίζει στο έγγραφό του ο ΠΦΣ, «τα φαρμακευτικά προϊόντα της κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ για τη διάθεση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία δια χειρός φαρμακοποιού». Ο πρόεδρος του Συλλόγου δε, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε σχετικά: «Ο ΠΦΣ καθώς και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας και τη Δικαιοσύνη, δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση η Υγεία του ελληνικού λαού να διακυβεύεται από επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, όποιος πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΦ.

Σχετικές ειδήσεις