ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα φοροεισπρακτικά μέτρα

ΣΦΕΕ: Το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα φοροεισπρακτικά μέτρα

Την απόφαση της Roche Hellas, να αποσύρει καινοτόμο ογκολογικό σκεύασμα για το μελάνωμα από τη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αποφεύγοντας πάντως να υποδείξει στις εταιρείες-μέλη του να ακολουθήσουν μία τέτοια επιθετική τακτική.

Η στάση του ΣΦΕΕ για την απόσυρση του ογκολογικού φαρμάκου, είναι σαφής: «Κάθε εταιρεία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω την απόφαση της Roche.

Σαφές, όμως, είναι και το αίτημα προς το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή επιπλέον rebate 25% σε όλα τα νέα φάρμακα με αναδρομική ισχύ από 1η/1/2017, το οποίο υπέδειξε ως αιτία της απόφασής της η Roche.

«Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει επισημάνει επανειλημμένως -εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον- τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Έλληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο ΣΦΕΕ έχει υπογραμμίσει την αντίθεση του στα οριζόντια φοροεισπρακτικά και δυσβάσταχτα μέτρα. Ταυτόχρονα, έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία. Επιπλέον, οι προτάσεις του ΣΦΕΕ διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιρειών μελών του και των εργαζομένων τους» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, καλεί το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων, διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως επισημαίνει.

Σχετικές ειδήσεις