ΦΑΡΜΑΚΟ

Πολυνομοσχέδιο: Σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων οι φαρμακοποιοί για το ωράριο των φαρμακείων

Πολυνομοσχέδιο: Σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων οι φαρμακοποιοί για το ωράριο των φαρμακείων

Μεγαλύτερο «χάος» στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων αναμένεται να προκαλέσει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, η οποία περιλαμβάνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για «βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της τρόικας», τονίζοντας ότι «συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της, "ρυθμίζει" το ωράριο λειτουργίας… απορρυθμίζοντάς το, θεωρώντας ότι οι νόμοι της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν και στην Υγεία».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακά τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στη φαρμακευτική περίθαλψη».

Οι φαρμακοποιοί καλούν την Πολιτεία να κατανοήσει το σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φαρμακεία και να σταματήσει να τα αντιμετωπίζει σαν εμπορικά καταστήματα πειραματιζόμενη σε βάρος της βιωσιμότητας τους. «Τα φαρμακεία μπορούν να αποτελέσουν 11.000 υγειονομικά κέντρα με ουσιαστικό κοινωνικό έργο» τονίζει ο ΠΦΣ.

Εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο ΠΦΣ καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τους φαρμακοποιούς της χώρας και προσθέτει: «Έχουμε αποδείξει ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις καταρρίπτονται και τα Μνημόνια απαξιώνονται».

Σχετικές ειδήσεις