ΦΑΡΜΑΚΟ

Θεοδοσιάδης: Το ΣτΕ θα βάλει φρένο στην άλωση των φαρμακείων

Θεοδοσιάδης: Το ΣτΕ θα βάλει φρένο στην άλωση των φαρμακείων

Την ανυποχώρητη στάση των φαρμακοποιών για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μετά την κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Θεοδοσιάδης, προχώρησε στην εξής δήλωση, το βράδυ της Τρίτης (23/01/2018): «Είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, κι αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατέθεσε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Μεταξύ άλλων προβλέπει χορήγηση άδειας φαρμακείου σε:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
  • Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και
  • Συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Το Προεδρικό Διάταγμα πρόκειται να αντικαταστήσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, την οποία το ΣτΕ είχε ακυρώσει μετά από προσφυγή των φαρμακοποιών.

Ως προς το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε στον REAL FM, ότι πρόκειται για θέμα-ταμπού για τους δανειστές, «δια του οποίου δήθεν θα αυξανόταν το ΑΕΠ της χώρας και θα πολλαπλασιάζονταν οι θέσεις εργασίας. Τελικά αποδείχθηκε μια φούσκα» και με μία ακόμα φούσκα πάει η κυβέρνηση να το διευθετήσει, καθώς οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν πότε θα βρουν φαρμακείο ανοιχτό, ενώ απαξιώνονται οι εφημερίες και διανυκτερεύσεις. Εκτίμησε δε, ότι πολύ σύντομα θα έρθουν διατάξεις οι οποίες θα διορθώνουν τις τρέχουσες.

Σχετικές ειδήσεις