ΦΑΡΜΑΚΟ

Άυλες συνταγές: Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί

Άυλες συνταγές: Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί

Πλήρη άγνοια δηλώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για τη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη θεσμοθέτηση των άυλων συνταγών, η οποία λέγεται ότι θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την «Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

Ο ΠΦΣ επικαλείται σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και επιβεβαιωμένες πληροφορίες όπως λέει, για τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση ούτε για το περιεχόμενο της ρύθμισης ούτε για την διαδικασία της υλοποίησης της», τονίζουν οι φαρμακοποιοί.

Για τη διαδικασία των άυλων συνταγών είχε μιλήσει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, στο 13ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο χωρίς την έντυπη συνταγή, και μέσω του ΑΦΜ και του κουπονιού του φαρμάκου, θα καταχωρείται στο σύστημα σε ποιον ασθενή χορηγήθηκε και από ποιο φαρμακείο.

«Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης και διακίνησης του φαρμάκου, θεωρούμε απαραίτητο πριν από οποιαδήποτε σύνταξη και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, να υπάρξει εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε η όποια ρύθμιση αποφασιστεί να διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εχέγγυα στην ορθή λειτουργία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών» τονίζει ο ΠΦΣ σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Τέλος, οι φαρμακοποιοί ζητούν συνάντηση με τον κ. Ξανθό, καθώς και να μην προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης πριν ορισθεί συνάντηση με το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σχετικές ειδήσεις