ΦΑΡΜΑΚΟ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τρύφων - Πόλος ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τρύφων - Πόλος ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Οι τρεις μεγάλες ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Στο 3o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

«H ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μια αναπτυξιακή ατμομηχανή για την οικονομία μας, με σημαντική προστιθέμενη αξία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ μιλώντας σε πάνελ με θέμα την επαναβιομηχανοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων ετών και την άνιση αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων από τους θεσμούς και την Πολιτεία, η φαρμακοβιομηχανία μένει Ελλάδα, επιμένει ελληνικά, εξακολουθεί να εφοδιάζει την ελληνική αγορά με ανταγωνιστικά, οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα, αποτελεί αξιόπιστη λύση για την περίθαλψη των ασθενών, παράγοντας ουσιώδεις εξοικονομήσεις στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, τόνισε.

Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία ως πόλος ανάπτυξης δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομία και την απασχόληση στη χώρα μας. Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, πρόσθεσε ο κ. Τρύφων, υπάρχουν 26 ελληνικές παραγωγικές μονάδες που επενδύουν κάθε χρόνο περί τα 30 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία. Τόνισε, επίσης, πως οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στο εξωτερικό με την εξωστρέφειά τους, ενισχύοντας τη θέση των ελληνικών φαρμάκων διεθνώς, αποτελώντας τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, σήμερα υπάρχουν τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτές είναι:

  • Η εκμετάλλευση της διαδικασίας της ταχείας και ταυτόχρονης αδειοδότησης σε διαφορετικά κράτη μέλη, την οποία παρέχει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και της δυνατότητας ταχύτερης κυκλοφορίας σε αγορές τρίτων χωρών φαρμάκων που έχουν λάβει την έγκριση ενός κράτους της ΕΕ.
  • Η αξιοποίηση του σημαντικού πλεονεκτήματος που προσδίδει στο ελληνικό φάρμακο η αναγνώριση του σήματος (branding) και της ποιότητάς του σε τρίτες χώρες.
  • Η δυνατότητα που δίνεται πλέον στις φαρμακευτικές εταιρείες, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την αμοιβαία αναγνώριση των παραγωγικών μονάδων (EU-US Good Manufacturing Practice Agreement), να εξάγουν ευκολότερα τα φάρμακά τους στην αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέους εμπορικούς ορίζοντες για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων.

Σχετικές ειδήσεις