ΦΑΡΜΑΚΟ

Ασθενοκεντρικό και προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα φορέα HTA ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Ασθενοκεντρικό και προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα φορέα HTA ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Οι εξαιρετικά χαμηλοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο, σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα και την έλλειψη σχεδίου πρόληψης από την Πολιτεία, επιβάλλουν την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ιωάννης Βλόντζος, στο συνέδριο “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework”, για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA).

Ζητούμενο είναι το βέλτιστο σημείο ισορροπίας στον τρόπο τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, το οποίο αφενός θα επιτρέπει την πρόσβαση σε κάθε πραγματικά καινοτόμα θεραπεία με προστιθέμενη αξία για τον ασθενή και το σύστημα υγείας και αφετέρου θα στηρίζει έμπρακτα τη σημαντική αναπτυξιακή συνεργασία των διεθνών και των εγχώριων εταιρειών, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Καθώς η συγκρότηση της Επιτροπής HTA βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένονται το επόμενο δίμηνο οι Υπουργικές Αποφάσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, ο κ. Βλόντζος επισήμανε ότι οι μέθοδοι αξιολόγησης που θα επιλέξει η Ελλάδα, θα πρέπει να ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό σύστημα υγείας. Πρώτα, θα πρέπει πρώτα να θέσουμε τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε, όπως τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και τη μείωση των δαπανών, και στη συνέχεια να σκεφτούμε ποιους θέλουμε να επηρεάσουν –ασφαλιστικό σύστημα, νοσοκομεία ή ασθενείς, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο φορέας που θα συγκροτηθεί, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος και να έχει ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, να διασφαλίζει την πρόωρη πρόσβαση των ασθενών στην πραγματική καινοτομία, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με διαφάνεια και αξιοπιστία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΦΕΕ τονίζει:

  1. Κρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση ήδη καθιερωμένων κριτηρίων (π.χ ανεκπλήρωτη θεραπευτική ανάγκη, καινοτομία κ.α) από αντίστοιχους οργανισμούς αξιολόγησης σε χώρες της Ευρώπης.
  2. Επιβάλλεται η άρση οποιασδήποτε προϋπόθεσης (εξωτερικά κριτήρια 9-6-3) για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμακευτικών Προϊόντων.
  3. Χρειάζεται να καταργηθεί το ποσοστό επιστροφής 25% για τα νέα φάρμακα, καθώς με την εισαγωγή μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας τεκμηριώνεται επιστημονικά η κλινική και οικονομική αξία των φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό τη δικαιότερη κατανομή των πόρων και τη γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  4. Η αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων των φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να προηγείται της οικονομικής αξιολόγησης και οποιασδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης και να θεσπιστεί κλίμακα βαθμονόμησης του κλινικού οφέλους / αξίας των φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό να ενσωματωθεί μεταγενέστερα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Διάκριση ανάμεσα στην αξία και το κόστος

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάκης Παπαταξιάρχης, ανέδειξε την ανάγκη διαφανούς διαδικασίας αξιολόγησης και έγκαιρης πρόσβασης στην καινοτομία χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ταυτόχρονα θα είναι κατανοητή από τους πολίτες. «Οφείλουμε και διεκδικούμε να ζούμε τον επιπλέον χρόνο που μας προσέφερε η φαρμακευτική καινοτομία. Η δε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, πρέπει να μας οδηγήσει σε επαναξιολόγηση κάποιων δεδομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη, το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τις διαδικασίες δημιουργίας του οργανισμού ΗΤΑ, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την ύπαρξη ΗΤΑ στην Ελλάδα, διερωτώμενος εάν «ο ΗΤΑ είναι μια επιστροφή στο μέλλον ή ένα άλμα στον οραματισμό;».

Για τον πρόεδρο του PIF, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η διάκριση ανάμεσα στην αξία και το κόστος, στα ζητήματα διαπραγμάτευσης και στα ζητήματα αξιολόγησης, καθώς και τρόπου αποζημίωσης.

«Δεν υπάρχει ένα "σωστό" μοντέλο, αλλά στοιχεία καλής πρακτικής σε διάφορα συστήματα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Παπαταξιάρχης και επισήμανε ότι τα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται σε συνάρτηση με την ουσιαστική βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών, συγκριτικά με τη βασική θεραπεία (standard of care). Πρότεινε, τέλος, τη χρήση μοντέλων επιμερισμού του κινδύνου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν ανησυχίες που σχετίζονται με την τιμολόγηση και την αποζημίωση.

Να μην παρεμποδιστεί η οριακή καινοτομία

Αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1990, αποτελεί η δημιουργία φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Βασίλης Πενταφράγκας. Σήμερα, το νέο σύστημα HTA θα πρέπει να είναι επιτυχημένο, τόνισε. Στις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέσα από την ανάπτυξη της οριακής καινοτομίας, αναφέρθηκε ο διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της ΠΕΦ, Μάρκος Ολλανδέζος. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η βαθμονόμηση της καινοτομίας (οριακή, ουσιώδης, πρωτοποριακή) εξαρτάται από τη βαρύτητα της μη καλυπτόμενης ανάγκης και τη σχετική θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Το σύστημα ΗΤΑ δεν είναι πανάκεια, δεν αποτελεί μαγική λύση στο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν πρέπει να θέτει αδικαιολόγητα εμπόδια στην ανάπτυξη οριακών καινοτομιών από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις