ΦΑΡΜΑΚΟ

Παρέμβαση της ΠΕΦ σε τρία μέτωπα για να αποτραπεί η «εξόντωση» των οικονομικών φαρμάκων

Παρέμβαση της ΠΕΦ σε τρία μέτωπα για να αποτραπεί η «εξόντωση» των οικονομικών φαρμάκων

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, παρεμβάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα και στους «θεσμούς»

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Καταστροφική ήταν η ανατιμολόγηση του Μαΐου για τα οικονομικά φάρμακα της εγχώριας παραγωγής, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Με βάση το προσχέδιο του δελτίου τιμών το οποίο ανάρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ, γενόσημα και εκτός καθεστώτος προστασίας φάρμακα υπέστησαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις, συγκριτικά με τα ακριβότερα εντός προστασίας πατέντου φάρμακα. Συγκεκριμένα, η μέση ποσοστιαία μείωση για off-patent και γενόσημα ξεκινάει από 3,4% και φτάνει 9,5%, ενώ για τα on-patent κυμαίνεται στο 2,3%. «Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3%, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους» τονίζει η ΠΕΦ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι επιβάλλονται μονομερείς μειώσεις οι οποίες πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι εύλογες, είναι και καταχρηστικές. Βιώνουμε μια ακόμη πράξη στο συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το -69% από το 2009».

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα κλιμακώσει με νομικές ενέργειες την αντίδρασή της στις ακολουθούμενες πρακτικές που οδηγούν στη διάλυση των οικονομικών φαρμάκων, με προσφυγή στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η εξομάλυνση του συστήματος τιμολόγησης και η επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, προκειμένου να διαφυλαχτεί η βιωσιμότητα των εταιρειών-μελών της Ένωσης.

Ήδη, το θεσμικό όργανο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου, καθώς οι «θεσμοί» είναι αυτοί που επιμένουν «να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, χωρίς κανένα όφελος για ασθενείς και Ταμεία». Η ΠΕΦ στην επιστολή της εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πρακτικές που οδηγούν στη διάλυση των οικονομικών φαρμάκων, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις που προκαλεί το έωλο νομικά υφιστάμενο σύστημα.

Παράλληλα, η ΠΕΦ καταλογίζει αδυναμία στην ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει «αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων», με συνέπεια την εφαρμογή «παράλογων κανόνων που οδηγούν σε συνεχείς επιλεκτικές και μονομερείς μειώσεις μόνο στα παλιά φάρμακα μέχρι την τιμολογιακή εξόντωσή τους».

«Δεν είναι δυνατό να υποκύπτουμε διαρκώς στις αξιώσεις των Θεσμών για την εφαρμογή παράλογων κανόνων ανατιμολόγησης που αποδίδουν εξευτελιστικές τιμές στα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα αποδεκατίζονται επιλεκτικά. Και το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την Πολιτεία, αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017.

Αυτό έχει ως συνέπεια νέα αύξηση του clawback, η οποία πλήττει όλους. Αλλά, κυρίως, πλήττει τα ήδη οικονομικά φάρμακα ελληνικής παραγωγής, τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συνδυασμό εξαιρετικά χαμηλών τιμών και εξωφρενικών υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 35% του στόχου της δαπάνης» επισημαίνει η ΠΕΦ. Όπως διευκρινίζει, τα οικονομικά φάρμακα αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, λόγω της δυνατότητας τους να υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο. «Η επιχειρούμενη εξόντωσή τους, μέσω της τιμολόγησης, οδηγεί τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και την συντήρηση του φαύλου κύκλου των αυξανόμενων clawback» προσθέτει.

Τέλος, η ΠΕΦ καλεί την κυβέρνηση να δείξει αντανακλαστικά απέναντι στις «παράλογες αξιώσεις των Θεσμών και να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή των οικονομικών φαρμάκων, τουλάχιστον αυτών που έχουν τιμή μικρότερη των 6 ευρώ». Επίσης, καλεί την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχεδιάσουν «πριν η ζημία καταστεί ανεπανόρθωτη, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, με σταθερό χρονικό ορίζοντα, προς όφελος των ασθενών και του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα πλαίσιο που, παράλληλα, θα επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου και της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος αποτελεί βασικό αιμοδότη της εθνικής οικονομίας».

Σχετικές ειδήσεις